Ce avere are Elena Udrea şi cât trebuie să plătească despăgubiri după condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute

Recursul în anulare introdus de Elena Udrea în dosarul Gala Bute a fost respins de ÎCCJ în urmă cu aproape o săptămână, pe 7 aprilie, astfel că instanţa a consfinţit, practic, condamnarea la şase ani de închisoare pe care o primise încă din 2018.

13 apr. 2022, 08:44
Ce avere are Elena Udrea şi cât trebuie să plătească despăgubiri după condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute

Elena Udrea a plecat din ţară chiar în ziua verdictului, trecând în Bulgaria, unde a fost şi arestată ulterior, după ce poliţiştii români o căutaseră iniţial la domiciliul său din Bucureşti.

Acum fostul ministru se află în arest, unde așteaptă să afle dacă magistrații bulgari o vor extrăda. Pe de altă parte, avocații Elenei Udrea susțin că decizia judecătorilor Instanței Supreme nu este definitivă, fiindcă a fost declanșată o cale extraordinară de atac. Astfel, mandatul european de arestare nu ar fi nici el valabil.

De aceea, Elena Udrea vrea să fie eliberată din arestul preventiv din Bulgaria. Se pare că această cale extraordinară de atac despre care vorbesc avocații femeii ar urma să fie luată în discuție de magistrați pe 14 mai. Cel mai probabil, decizia magistraților bulgari nu va fi influențată de această decizie, conform Evz.

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare pe 7 aprilie în dosarul „Gala Bute”. Ea este acuzată de procurorii anticorupție că ar fi coordonat un sistem prin care anumite persoane ar fi primit bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Dezvoltării.

Se pare că sumele obținute au fost luate de către Elena Udrea, dar și de către alți apropiați ai acesteia. Este vorba despre organizaţia Bucureşti a PDL şi de Rudel Obreja fostul președinte al Federației Române de Box.

Citeşte şi: Elena Udrea, audiată miercuri în Bulgaria de trei judecători. Autoritățile bulgare pot decide dacă va fi extrădată în România

Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Ultima declarație de avere pe care a completat-o Udrea a fost în 2017, pentru anul fiscal 2016, când deținea funcția de deputat.

Udrea declara patru terenuri intravilane în București, ce însumau aproximativ un hectar, la care se adaugă patru terenuri agricole în județul Călărași, fiind vorba despre circa 41 de hectare. Mai notează un imobil în București de 635 de metri pătrați suprafață construită.

La vremea respectivă avea două mașini, un Fiat 500 fabricat în 2012 și un Mercedes fabricat în 2005.

Mai mult, avea bijuterii în valoare de 100.000 de euro.

În plus, nota investiții și împrumuturi acordate de aproximativ 4 milioane de lei şi 280.000 de euro.

Citeşte şi: Camelia Bogdan a fost exclusă definitiv din magistratură. Judecătoarea care l-a băgat în pușcărie pe Dan Voiculescu, acuzată de abateri disciplinare grave