Ce beau italienii după ce consumă mâncăruri grele. Top 5 băuturi care accelerează digestia

Bucătăria italiană se bazează în principal pe dieta mediteraneeană, alcătuită din produse proaspete, dar este renumită și pentru producția de ulei de măsline, brânzeturi, mezeluri, vinuri, paste, fructe și deserturi.
Irina Dumitrescu
05 feb. 2025, 18:21
Ce beau italienii după ce consumă mâncăruri grele. Top 5 băuturi care accelerează digestia

Probabil că nu există turist care să fi ajuns în Italia și să nu fi încercat o porție generoasă de paste sau o pizza preparată la ea acasă. Însă, pe cât de gustoase și sățioase sunt mâncărurile italienești, pe atât sunt de grele.

Tocmai de aceea, italienii obișnuiesc să consume diverse băuturi digestive care să le înlesnească procesul de digestie, astfel încât să nu se confrunte cu simptome neplăcute precum balonare, gaze sau constipație.

Top 5 băuturi italienești care accelerează digestia

Limoncello, una dintre celebrele băuturi italienești, s-a născut pe coastele regiunii Campania. Nu mai puțin de trei orașe își revendică originea sa – Capri, Sorrento și Amalfi, fiecare susținând că a inventat această băutură.

Procesul de preparare a băuturii Limoncello începe cu infuzarea cojilor de lămâie în alcool. După câteva săptămâni, amestecul rezultat este filtrat și combinat cu sirop de zahăr, uneori îmbogățit cu ierburi și condimente.

Acest digestiv pe bază de lămâie se servește, de obicei, foarte rece, la finalul mesei. Cu toate acestea, este utilizat și în prepararea unor cocktailuri celebre, precum Amalfitano sau Limoncello Spritz.

Amaretto, preparat din migdale amare, este un echilibru subtil între dulceață și amăreală. Migdalele sunt mai întâi decojite și măcinate cu grijă, apoi sunt puse la infuzat în alcool timp de câteva săptămâni. Apoi, se adaugă apă fiartă și zahăr, iar amestecul continuă să infuzeze cel puțin 3 luni.

Acest digestiv cu aromă de migdale amintește de gustul marțipanului. Poate fi savurat simplu, cu gheață, la finalul mesei, dar este folosit și în cocktailuri, cafea sau deserturi, inclusiv în celebrul tiramisu.

Citeste si Băutura care îți stimulează inteligența și previne pierderea memoriei. Este bogată în vitamine și are un gust delicios

Grappa este o băutură distilată cu origini în regiunile rurale ale Italiei. Țăranii obișnuiau să recupereze tescovina de struguri după vinificație și să o transforme într-o băutură spirtoasă printr-un proces de fermentare și distilare.

Acest distilat se servește la o temperatură cuprinsă între 9 și 13 grade Celsius, atunci când este băut simplu. De asemenea, este utilizat în cocktailuri moderne și surprinzătoare, precum Grappa Sour și Venetian Spritz.

Amaro este un vechi digestiv italian pe bază de plante, obținut prin macerarea ierburilor, plantelor și cojilor de citrice în alcool sau vin. După filtrare, se adaugă apă și sirop de zahăr.

Originea acestui tip de lichior datează probabil din Grecia și Roma antică, dar s-a răspândit în Europa în perioada medievală datorită călugărilor, care i-au lăudat beneficiile pentru digestie.

Sub denumirea de Amaro se regăsește o gamă largă de lichioruri amare, fiecare producător având propria rețetă. Această băutură este consumată de obicei simplă, uneori fiind folosit în cantități mici pentru cocktailuri.

Citeste si Laptele de aur, băutura care te scapă de stres și insomnie. Licoarea „magică” cu o sumedenie de beneficii pentru organism

Sambuca este un lichior pe bază de anason, disponibil în mai multe variante. Cea mai populară este Sambuca albă, care conține alcool, zahăr, anason stelat, condimente și uleiuri esențiale. O variantă asemănătoare este Sambuca neagră, care include, pe lângă aceste ingrediente, ierburi, fructe de pădure și flori. Există și Sambuca cu fructe.

Această băutură își are originile în orașul Civitavecchia, aproape de Roma. Rețeta tradițională presupune macerarea anasonului, a pătrunjelului și a coriandrului în rom alb timp de aproximativ o lună, înainte de a fi filtrată și îmbuteliată.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…