Ce BOALĂ anunţă apariţia tartrului şi sângerarea gingiilor

Publicat: Luni, 10 August 2015 17:30 // Actualizat: Luni, 10 August 2015 17:33 // Sursa: romaniatv.net

Gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, durerea, sângerarea în timpul periajului sau tartrul sunt simptome care indică instalarea bolilor parodontale.

Foto: news.health.com

Parodontoza sau "boala dinților sănătoși" este o necunoscută pentru foarte mulți români. Primul studiu național despre bolile parodontale făcut pe un eșantion de 500 de români cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, ale cărui rezultate au fost prezentate duminică, arată că jumătate dintre intervievați nu știu ce este parodontoza: 48% știu că parodontoza este o boală a dinților, 12% o asociază cu gingiile, iar 39% nu știu nimic despre boală și nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucală, scrie doctorulzilei.ro.

Boala parodontală survine atunci când "suportul" menit să asigure menținerea și susținerea dinților este afectat, iar gingia, ligamentele, osul alveolar și rădăcina dintelui sunt îmbolnăvite.

Factorii care favorizează apariția bolii sunt microbii, tartrul, dar și obiceiurile rele, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool. În plus, și perioada sarcinii, a pubertății și a menopauzei pot favoriza apariția bolii.

O gingie sănătoasă este de culoare roz și are un contur neted. Atunci când este bolnavă se înroșește, se mărește în volum și nu are un aspect uniform pe dinte. Osul alveolar nu mai este integru, ci este demineralizat, iar la o radiografie se observă pungi osoase care macină osul fără să doară.

Ca tratament pentru bolile parodontale se apelează la igienizări profesionale, detartraj supra și subgingival, putându-se ajunge chiar și la tratament chirurgical în cazuri severe.

Pentru a evita apariția parodontozei, foarte importantă este igiena. Tot pentru prevenire e bine să folosiți pastă de dinți care să conțină clorhexidină, lactat de aluminiu sau fluor. Periuțele trebuie schimbate o dată la 2-3 luni.

În plus, folosiți regulat apă de gură și ață dentară și, auxiliar, periuțe interdentare pentru a curăța locuri greu accesibile, periuțe electrice sau dușuri bucale.

Citeşte şi Pastă de dinţi naturală pentru eliminarea tartrului şi albire

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 aug 17:39
...periajului sau tartrul sunt simptome care indică instalarea bolilor parodontale. Citește mai departe… Citeste mai departe: Ce BOALĂ anunţă apariţia tartrului şi sângerarea gingiilor ...
10 aug 17:38
Votează email 0 email
...timpul periajului sau tartrul sunt simptome care indică instalarea bolilor parodontale. Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
1
EUR
4.7777
RON
10 Dec
noapte 0 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H