Ce cadouri a primit Călin Popescu Tăriceanu în 2015

Preşedintele Dumei de stat din Rusia, Serghei Narîşkin, aflat la Bucureşti în noiembrie, i-a adus cadou preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un ceas de perete, brodat cu fir de aur, mătase şi bumbac, potrivit listei cu cadourile primite de senatori în activităţile de protocol în 2015.

07 ian. 2016, 11:53
Ce cadouri a primit Călin Popescu Tăriceanu în 2015

Călin Popescu Tăriceanu a primit cadoul de la Serghei Narîşkin, în cadrul întrevederii cu preşedintele Dumei de la Moscova din 27 noiembrie la Bucureşti, din timpul Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), adunare a cărei preşedinţie era deţinută de Rusia, ceea ce a dus şi la prezenţa oficialului rus în România, în pofida faptului că acesta se află pe lista demnitarilor din Federaţia Rusă care au interdicţie de acces în statele UE.

Ceasul de perete, brodat cu fir de aur, mătase şi bumbac a rămas în patrimoniul Senatului, valoarea sa fiind estimată la 168,86 de lei (37,87 de euro), scrie gandul.info. Potrivit sursei citate, preşedintele Senatului a mai primit în 2015 doar două cadouri care au rămas în posesia sa. Preşedintele Albaniei, Edi Rama, i-a dat cadou lui Tăriceanu cartea „În culisele puterii”, semnată de Edi Rama, care a rămas în posesia sa.

În acelaşi timp, preşedintele Adunării Naţionale a Serbiei, Maja Gojkovic, i-a făcut cadou preşedintelui Senatului o cravată de mătase, care a rămas în posesia sa, şi o figurină din argilă reprezentând o femeie – simbolul fertilităţii, care rămas în patrimoniul Senatului.

Preşedintele Senatului a mai primit în 2015 o broderie cu fir de mătase înrămată, tip tablou de la ambasadorul chinez, Xu Feihong, o statuetă cu un cal argintat de la preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, o figurină de bronz emailat cu un leu de la preşedintele Parlamentului suedez, Urban Ahlin, şi un platou de porţelan de la preşedintele Portugaliei, Cavaco Silva. Aceste cadouri au rămas în patrimoniul Senatului.

Un CD cu albumul „Encore” al violonistului David Garrett a primit în timpul întrevederii cu grupul de prietenie cu România din Bundestag Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Corlăţean a mai primit un pix metalic personalizat cu „Senatul Republicii Polonia”, albumul „Bulgaria în conceptele cartografice europene”, o lumânare parfumată în suport cristal, marca Val Saint Lambert, un platou decor, din metal emailat, încrustat cu motive tradiţionale italiene, cartea „Sah-nemeh – Cartea Regilor” şi o cutie pentru bijuterii, din lemn, cu decoraţiuni în stil marocan. Toate cadourile pe care le-a primit Titus Corlăţean în 2015 au rămas în posesia sa.

De asemenea, Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, a primit în 2015 un set serviciu cafea şi un stilou Cerruti 1881.

Anul trecut, senatorii au primit 23 de cadouri în timpul activităţilor de protocol, iar valoarea totală estimată a acestora este de 4.143 de lei (935 de euro).