Ce câștigă profesorii care fac parte din comisiile de burse. Schimbare importantă față de 2024

Profesorii care fac parte din comisiile privind bursele acordate elevilor sunt recompensați cu puncte luate în calcul la gradația de merit. Anul acesta, se intenționează o schimbare importantă din acest punct de vedere.
Irina Dumitrescu
01 apr. 2025, 23:28
Ce câștigă profesorii care fac parte din comisiile de burse. Schimbare importantă față de 2024

Pentru activitatea în cadrul comisiilor privind bursele acordate elevilor, profesorii ar urma să primească, anul acesta, cinci puncte aferente gradației de merit, cu unul mai mult decât anul trecut, conform unui proiect consultat de edupedu.

Pe de altă parte, participarea la simpozioane și conferințe – județene, naționale sau internaționale – va fi recompensată cu două puncte, față de trei puncte în 2024, mai notează sursa citată.

Proiectul menționat se referă la metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025. Punctajul pentru fiecare criteriu se găsește în fişa sintetică de (auto)evaluare pentru cadrele didactice din învăţământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal.

Citește și PERLE EVALUARE NAŢIONALĂ 2025: Este dezastru! Avem rima „încrucită”, text „belgian”, măsură „de șapte cuvinte și o cratimă”

Ce câștigă profesorii care fac parte din comisiile de burse sau participă la simpozioane 

Iată ce prevede proiectul privind punctele pentru gradația de merit de care beneficiază profesorii.

”2. Criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didactică/management educaţional

f) Activitatea, la nivelul unității de învățământ/județean/al municipiului București, în cadrul comisiilor de etică, comisiilor de acordare a burselor, comisii paritare/de dialog social, comisii de evaluare şi asigurare a calităţii în educaţie, comisii de control intern managerial, comisii de sănătate şi securitate în muncă, activitate în calitate de membru în comisiile de ocupare a posturilor vacante/rezervate, activitatea de coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare, activitate în organismele de conducere ale organizaţiilor sindicale afiliate federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar/semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, precum şi în cadrul asociaţiilor profesionale ale cadrelor didactice la nivel local/judeţean/naţional/ internaţional, inclusiv în calitate de observator. 5 puncte

i) Participarea cu comunicări la simpozioane, conferinţe judeţene, naţionale şi/sau internaţionale, care demonstrează performanţele deosebite ale cadrului didactic în inovarea didactică, participarea la cursuri de formare continuă în specialitate sau în management educaţional, dovedite prin documente oficiale ale manifestării. 2 puncte”

Potrivit Leii învățământului preuniversitar (nr. 198/2023), gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25 la sută a salariului de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de cinci ani.

”Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivel județean/al municipiului București de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.

Metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit este aprobată, la propunerea CNFDCD (Centrul Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n.red), prin ordin al ministrului educației, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar”, prevede legea.

Citește și Vacanța de primăvară pentru elevi. De când rămân acasă elevii și când se redeschid școlile

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. UPDATE: Și Franța e afectată! Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre