Ce cauzează îmbătrânirea prematură a mâinilor

Subţire şi săracă în glande sebacee, pielea mâinilor se deshidratează repede, fiind permanent expusă la numeroşi factori exteriori ce ameninţă să-i altereze echilibrul hidric. De aceea, îngrijirea constantă este esenţială, cu atât mai mult în toamna şi în sezonul rece, când frigul şi schimbările de temperatură pot afecta sănătatea pielii.
Alina Costache
27 mart. 2016, 08:52
Ce cauzează îmbătrânirea prematură a mâinilor

Pielea mâinilor suferă două tipuri de îmbătrânire cutanată: îmbătrânirea intrinsecă (programată genetic) şi îmbătrânirea extrinsecă (indusă de agresiunile externe). Aceste două moduri de îmbătrânire sunt deseori legate între ele şi antrenează o pierdere a elasticităţii, o relaxare cutanată şi formarea ridurilor, adică pielea se „plisează”, potrivit doctorulzilei.ro.

Îmbătrânirea intrinsecă (cea programată genetic) este însoţită de o degenerescenţă progresivă a structurii şi funcţiei cutanate: celulele epidermei şi ale dermei se reproduc mai puţin rapid. Fibrele de colagen şi de elastină se diminuează, iar irigarea sangvină este şi ea redusă. O dată cu înaintarea în vârstă, pielea mâinilor devine mai subţire, mai uscată, îşi pierde fermitatea şi elasticitatea şi se ridează.

Poluarea şi expunerea prelungită la soare sunt responsabile de alterările cutanate, deseori ireversibile, ce se adaugă celor generate de îmbătrânirea genetică. Aceste alterări sunt provocate de acţiunea radicalilor liberi. Principala manifestare a îmbătrânirii extrinseci este adâncirea ridurilor la suprafaţa pielii, cauzată de degenerescenţa crescută a fibrelor de colagen şi de elastină. Semnele „de bătrâneţe” se accentuează: pielea îşi pierde supleţea, tonicitatea şi face „cute”. Pentru a lupta împotriva semnelor de bătrâneţe şi mai ales împotriva aspectului „boţit” al pielii mâinilor este necesar să acţionaţi la suprafaţă, efectuând un „lifting” al pielii, pentru un efect vizibil imediat şi în profunzime, relansând sinteza fibroblastelor (colagen şi elastină) şi protejând pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi printr-o acţiune corectoare şi, totodată, preventivă.

Unele dintre cele mai utile formule de menţinere a sănătăţii şi frumuseţii mâinilor ne sunt oferite direct de natură şi pot fi puse cu mare uşurinţă în aplicare. Iată câteva remedii naturiste la care puteţi apela. Pe lângă excelentele sale calităţi nutritive, cartoful vă poate ajuta să combateţi cu succes învineţirea mâinilor. Pasta obţinută din 100 g de cartofi fierţi într-un litru de apă se aplică prin masare uşoară pe mâini. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Tot pentru tratarea mâinilor ce se înroşesc sau se învineţesc uşor puteţi apela la o soluţie obţinută prin fierberea a două ţeline tăiate şi o jumătate de litru de apă, timp de 30 de minute. Mâinile se scufundă în această soluţie timp de 10-15 minute.

Pentru mâinile iritate de folosirea detergentului, sucul de roşii vă poate fi de mare ajutor. Amestecaţi 50 ml de suc de roşii cu un vârf de cuţit cu sare şi o linguriţă cu glicerină, după care lăsaţi amestecul să acţioneze timp de zece minute. La sfârşit se clătesc mâinile cu apă caldă.

Stejarul vă poate fi de folos în combaterea transpiraţiei mâinilor. Se prepară un decoct din 20-30 g de coajă mărunţită la un litru de apă. Decoctul se strecoară şi este folosit călduţ atât pentru băi efectuate de una-două ori pe zi, cât şi pentru tamponări locale. Tot pentru diminuarea transpiraţiei mâinilor, puteţi apela cu încredere la infuzia de pedicuţă. Peste o lingură cu pedicuţă uscată şi mărunţită se toarnă 200 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 20-30 de minute, iar apoi se foloseşte pentru băi calde.

Foarte bun pentru acţiunea sa intens hidratantă asupra pielii mâinilor este maceratul de gutui, obţinut dintr-o lingură cu sâmburi la 240 ml de apă rece, lăsată să macereze timp de 24 de ore. Tot pentru acţiunea sa hidratantă este recomandat şi laptele de migdale. 30 g de migdale nedescojite se pun în 100 ml de apă clocotită, se răcesc, după aceea se curăţă de pieliţă şi se pisează, amestecându-se cu puţină apă şi 5 ml de alcool. Se aplică apoi sub formă de comprese şi ca loţiune.

Pentru pielea aspră şi înroşită puteţi încerca laptele din tărâţe de grâu. Acesta se obţine din 250 g de tărâţe cernute printr-o sită deasă şi fierte apoi într-un litru de lapte, timp de 15 minute. După ce amestecul începe să se răcească, se ţin mâinile scufundate în el până la răcirea completă. Pentru a obţine cele mai bune efecte, efectuaţi acest tratament de trei ori pe săptămână. Tot ca metodă de catifelare puteţi apela la exfoliantul rezultat din amestecarea unei linguriţe cu zahăr şi o cantitate mică de ulei de măsline. Mâinile vor fi masate cu acest amestec timp de un minut, iar apoi se vor spăla cu săpun şi se va clăti cu ceai de muşeţel.

Citeşte şi Cum poţi arăta mai tânără cu 10 ani, peste noapte?

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu și-a arătat gențile de lux! Costă peste 18.000 de euro! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Admitere Facultate 2025. Când se afișează rezultatele la Universitatea București, ASE, Politehnica, Babeș-Bolyai și SNSPA
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
Playtech.ro
Ce înseamnă fainoşag, de fapt? Secretul ardelenilor a fost dezvăluit
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cătălin Argint a murit, în Italia. Avea 49 de ani
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au făcut deja anunțul. Pe ce dată vine prima ninsoare în România, anul acesta
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Bancnotele naționale se schimbă în Euro. Se va renunța definitiv la banii vechi. Transformarea începe în 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
VIDEO | Incendiu la AFI Cotroceni. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor. Mai multe mașini sunt blocate în parcarea subterană | UPDATE
MediaFlux
Putin e dispus să facă pace! Condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore