Ce complică situaţia revocării Catincăi Maria Nistor din postul de director al ICR Londra

Raportul Catincăi Maria Nistor arată că încălcarea obligaţiilor de serviciu şi semnalarea problemelor din partea MAE nu este susţinută de documente. Este foarte probabil ca adevărul să fie stabilit abia în instanţă.

31 mart. 2023, 15:27
Ce complică situaţia revocării Catincăi Maria Nistor din postul de director al ICR Londra

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, arăta că în raportul de activitate al directorului ICR Londra pentru ultimul an se găsesc acţiuni importante reuşite şi programate. În plus, raportul include recomandări de păstrare în funcţie a Catincăi Maria Nistor semnate de Rectorul Misiunii Române Unite la Londra, Pr.Dr.Eduard-William Fârtan, de Directorul/coordonator proiecte arte vizuale şi culturale Români în UK, Inno Brezeanu şi de violonistul, profesor de vioară de la Academia Regală de Muzică din Londra, Remus Azoiţei. Aceştia atrag atenţia asupra erorilor de comunicare şi insistă cu privire la realizările Catincăi Maria Nistor.

”Aceste erori au fost exacerbate de către media românească şi găsesc că în loc de focalizarea pe această situaţie, trebuie luate în calcul multele alte calităţi ale dânsei şi aportul excelent pe care îl aduce la ICR Londra” arată profesorul de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, Remus Azoiţei.
Susţinere puternică din partea unor personalităţi importante ale comunităţii româneşti din UK pentru Catinca Maria Nistor la ICR Londra!
”Poate fi un bun manager cultural şi poate fi o speranţă a comunicării României cu lumea occidentală prin intermediul culturii. Desigur, cu condiţia să fie lăsată să muncească pentru a-şi lansa cu succes proiectele. Pentru aceea o recomand pe Doamna Catinca-Maria Nistor să îşi continue activitatea în funcţia de Director al ICR Londra cu siguranţa că dumneaei poate aduce plus-valoare prezentării culturii române prin programele culturale pe care le va propune şi implementa”, explică rectorul Misiunii Române Unite la Londra, Pr.Dr.Eduard-William Fârtan.

”Pentru acest public britanic londonez, din care fac de fapt parte şi londonezi de origine română, dar care nu se recomandă doar ca români, ar fi de dorit ca doamna Catinca Maria Nistor să rămână în funcţia sa de director al ICR Londra”, notează directorul/coordonator proiecte arte vizuale şi culturale Români în UK, Inno Brezeanu.

Catinca Maria Nistor arăta prin documentele depuse la Senat că ”sediul ICR Londra nu este confom din punct de vedere ISU, electricitate, şi prezintă urme de azbest, recomandarea fiind ca pâna la soluţionarea acestor probleme, clădirea să nu fie folosită ca spaţiu de locuit”, potrivit diagnozei realizate de specialişti pentru clădire în 2022.

De altfel, Catinca Maria Nistor notează că ”decizia de a nu locui în sediul ICR Londra a fost luată de Centrala MAE înaintea sosirii mele la misiune, acest lucru poate fi verificat consultând Centrala MAE”.

Directorul ICR Londra arată că ”criteriile de Evaluare ale personalului MAE sunt clar stabilite de actele normative si actele cu caracter individual; între aceste criterii nu regăsim ca metode si mijloace de lucru analiza postărilor pe reţelele de socializare; singura metodologie de lucru este cea stabilită de lege, respectiv contractul individual de muncă. Postările, fie anonime, fie public asumate de persoane fără calitate oficială, nu generează realităţi juridice care să impună ideea ca există o evaluare a activităţii cadrelor MAE; activitatea salariaţilor MAE, ca şi a altor funcţionari ai Statului Român, nu se face pe Instagram, Tik Tok sau Facebook. Activitatea corpului funcţionarilor Statului se verifică exclusiv în cadrul legal in vigoare.”

Raportul Catincăi Nistor scoate la iveală starea precară a clădirii ICR Londra. Motivul pentru care directorul nu locuiește în clădirea instituției

Raportul prezentat de Catinca Maria Nistor senatorilor precizează faptul că ”în ceeea ce priveşte exercitarea obligaţiilor din Contractul Individual de Muncă încheiat cu MAE:

  • De la începutul contractului şi până la această dată nu există nicio notificare sau comunicare de orice tip către mine prin care să se invoce neexecutări sau executări incomplete ale obligaţiilor din Fişa Postului, fişă care, de la preluarea mandatului meu, a fost comunicată, nu doar către ICR Londra, ci către toate misiunile diplomatice abia în data de 23.03.2023.
  • Criteriile de evaluare a modului de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu sunt în mod exhaustiv şi neechivoc stabilite prin Contractul de Muncă, Regulamentul de Funcţionare şi prin Fişa Postului
  • MAE nu a comunicat, astfel cum am precizat anterior, existenţa vreunei situaţii care să reprezinte o nesocotire a obligaţiilor de serviciu
  • Evaluarea executării obligaţiilor de serviciu implică, sub sancţiunea nulităţii, analiza activităţii în cadrul Comunicării de tip întrebare – răspuns cu salariatul (fie în prezenţă fizică, fie în schimb de Note Scrise)
  • Până la acest moment agajatorul MAE nu a parcurs procedura de ascultarea a salariatului”
  • Liviu Jicman reproşează faptul că „menirea unor directori în funcţie este să sprijine actul de cultură, nu să fie în prim-plan”, ”impact negativ asupra imaginii ICR Londra”.

Reprezentantul Ministerului de Externe la şedinţa din Senat, Andrei Novac a amintit ”probleme în conduita” directorului. Dar tot el recunoaşte faptul că necesitatea de a închiria un apartament în afara ICR Londra pentru director era stabilită înaintea numirii Catincăi Maria Nistor la post.

Senatoarea Gabriela Creţu a arătat înaintea votului că ”în contextul în care o instanţă spune că nu s-a încălcat nicio prevedere reală, cine e responsabil pentru reîncadrare, pentru că o să mai veniţi o dată cu persoana să o avizez pe urmă, sau cu plata unor daune pentru situaţia respectivă”.

”E o problemă de imagine, a fost o campanie de imagine concentrată asupra acestei numiri şi ca urmare instituţiile statului nu îşi permit  să fie sub ochii publicului”, întreabă senatoarea.

Pe de o parte, reprezentanţii Ministerului de Externe susţin că toţi paşii legali au fost parcurşi, pe de alta, raportul Catincăi Maria Nistor arată că încălcarea obligaţiilor de serviciu şi semnalarea problemelor din partea MAE nu este susţinută de documente. Este foarte probabil ca adevărul să fie stabilit abia în instanţă.