Ce crede Opoziţia despre remaniere. Care este lista neagră a Adrianei Săftoiu

Remanierea guvernamentală este un subiect intens mediatizat zilele acestea. Decizia schimbării unor miniştri se află doar la premierul Boc şi preşedintele Băsescu. Deja a apărut şi bursa zvonurilor: cine pleacă, cine vine. Subiectul este de maxim interes şi în USL. Părerile parlamentarilor Opoziţiei sunt însă împărţite cu privire la punerea în practică a remanierii. Unii aleşi ai Uniunii fac liste cu miniştrii ce ar putea fi schimbaţi.

09 ian. 2012, 14:57

Liberala Adriana Săftoiu face parte din categoria parlamentarilor care cred că va avea loc o remaniere. Nu însă una care să-l vizeze şi pe Emil Boc.

Schimbări punctuale de miniştri cred că vor avea loc până în noiembrie 2012. Primul ministru Emil Boc cred, însă, că va rămâne în funcţie„, a declarat deputata Adriana Săftoiu pentru RTV.net.

Ea a dat şi nume de miniştri despre care crede că pot fi schimbaţi.

Ministrul Educaţiei cred că a obosit. Poate fi remaniat. Cred că şi domnul Ialomiţianu. Însă, criteriile pe care le au în vedere primul ministru şi preşedintele nu s-au dovedit până acum a avea legătură cu performanţele lor, ci, mai degrabă cu scandaluri de presă – vezi cazul Botiş. Sau când s-au retras ei, cum a fost cu domnul Cseke„, mai afirmă Săftoiu.

Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD este însă de altă părere. El nu crede într-o remaniere. Mai mult, Duşa consideră că recentele declaraţii pro-remaniere date de liderii democrat-liberali au rolul de a deturna atenţia de la teme mai importante.

„Pentru a muta dezbaterea publică de la problemele care-i interesează pe români, folosesc tot felul de teme:  reorganizarea administrativă, revizuirea constituţiei şi această remaniere. Dacă voiau s-o facă, o făceau de mult. Mulţi şi-au dovedit incompetenţa. Ne amintim că însuşi preşedintele Băsescu a venit şi a spus că cine nu atrage fondurile europene trebuie demis. Şi nu a fost demis nimeni. Sunt simple speculaţii propagandistice care mută atenţia românilor”, a declarat Duşa pentru RTV.net.

De aceeaşi părere cu Duşa este şi Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD. Andronescu afirmă că declarațiile pedeliștilor cum că ar fi utilă schimbarea unor miniștri reprezintă, în fapt, un joc al PDL pentru a menține forma actualului cabinet.

„Senzaţia mea, pentru că nu trăim pentru prima oară o asemenea ştire aruncată în presă, este că este un fel de a te juca cu România. Evident că acest guvern trebuia schimbat de mult pentru că nu dă randament, dar nu cred că se va face nici acum (remanierea, n.r.). Ci, este pur şi simplu un joc de glezne, ca să se menţină actuala putere, în continuare la guvernare”, a declarat Andronescu, la România TV.

Pe unii social-liberali schimbarea unor miniştri îi lasă indiferenţi, atât timp cât nu se face şi schimbarea lui Boc.

Este cazul liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

E ca şi când ai trata cu aspirină un bolnav de cancer. Singura soluţie este un guvern fără PDL. O remaniere guvernamentală, cu Emil Boc prim-ministru şi cu un altfel de Ialomiţianu, Sulfina Barbu, Ariton, este doar un vis urât”, a declarat senatorul pentru RTV.net.

De aceeaşi părere este şi senatorul liberal Mircea Diaconu.

„Pentru mine este egal. Nu câţiva miniştri trebuie schimbaţi, ci tot guvernul. Pentru relansarea încrederii naţiunii în liderii ei, este necesară schimbarea întregii mecanici a actualei politici, mecanică în care guvernul este doar o parte. Degeaba schimbă câţiva miniştri”, a răspuns Diaconu.