Ce crede Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, despre organismele modificate genetic

Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, a declarat, pentru RTV.NET, că România nu va cultiva alte organisme modificate genetic (OMG)  în afara celor aprobate de Uniunea Europeană. În prezent, ţara noastră cultivă doar porumb modificat genetic, iar în viitorul apropiat nu există planuri pentru cultivarea altor OMG.

20 feb. 2012, 06:57
Ce crede Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, despre organismele modificate genetic

România este o ţară membră a Uniunii Europene şi noi vom sta în cadrul pe care Comisia Europeană îl creează în ceea ce priveşte organismele modificate genetic. La ora actuală, în Uniunea Europeană sunt aprobate un număr de organisme modificate genetic pentru import şi consum. Se consumă şi în România, şi în Franţa, Italia, în toate ţările membre UE. Sunt şi câteva culturi aprobate punctual pentru cultivare. România nu va ieşi din acest cadru. Dacă se aprobă o specie pentru a fi cultivată în Europa, o vom analiza şi noi, dacă nu, nu„, a declarat noul ministru al Agriculturii pentru RTV.NET

La ora actuală, în România nu avem culturi noi, în afară de porumbul modificat genetic, care este de câţiva ani de zile pe piaţă, iar legislaţia noastră este în acord cu cea europeană.

„Există şi o comisie de biosecuritate care funcţionează la Ministerul Mediului şi unde se fac toate reglementările. Noi suntem doar parte a acestei comisii”, a mai spus Stelian Fuia.

În ceea ce priveşte cultivarea unor noi soiuri de organisme modificate genetic în România, ministrul Agriculturii a spus că în ultimii ani nu s-au făcut testări pentru noi soiuri. „Comisia de biosecuritate este la Mediu şi nu au primit aplicaţii pentru testări şi înregistrări. Noi facem unele teste de înregistrare a unor soiuri şi hibrizi şi nu s-au înregistrat în ultimii ani soiuri şi hibrizi modificaţi genetic„, a precizat Stelian Fuia, care a menţionat că, în viitorul apropiat, porumbul modificat genetic va fi singurul GMO cultivat la noi în ţară.

Ministrul Agriculturii a spus că nu ştie de ce s-a omologat la noi cultivarea porumbului modificat genetic şi care au fost raţionamentele care au dus la acest lucru.

În ceea ce priveşte siguranţa organismelor modificate genetic pentru oameni şi animale, Stelian Fuia spune că, în Uniunea Europeană, opinia ştiinţifică este dată de EFSA, autoritatea europeană de securitate alimentară.

„Dacă EFSA spune că sunt toxice, eu cred că sunt toxice. Dacă spune că sunt sigure, şi eu voi spune că sunt sigure. Atât timp cât anumite culturi sunt aprobate pentru import şi consum în Europa, EFSA le-a declarat sigure pentru alimentaţia umană şi animală”, a spus Stelian Fuia.

Ministrul Agriculturii a subliniat că susţine agricultura ecologică, un segment foarte important. „Astăzi (vineri, n. r.), la Nuremberg, noi anunţăm că România va fi ţară co-organizatoare a târgului de produse bio de la Nuremberg din 2013. Este un lucru deosebit pentru agricultorii care fac culturi bio în România şi producătorii, în general, de produse bio. A fost o decizie pe care am luat-o din prima zi în care am fost ministru”, a spus Fuia.

Nominalizarea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii în noul guvern al lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost contestată de Coaliţia pentru Mediu. Principalul motiv al îngrijorărilor se referă la îndelungata sa carieră în cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial.