Ce cuprinde planul de acţiune al MAI pentru gestionarea unei situaţii de criză în domeniul imigraţiei

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Planului integrat de acțiune pentru gestionarea unei situații de criză în domeniul imigrației.

20 ian. 2016, 19:58
Ce cuprinde planul de acţiune al MAI pentru gestionarea unei situaţii de criză în domeniul imigraţiei

Acesta a fost elaborat pe baza propunerilor reprezentanților tuturor ministerelor și instituțiilor publice reprezentate în cadrul Grupului de coordonare a implementării Strategiei naționale privind imigrația.

„Actualul demers urmărește stabilirea unui Plan integrat de acțiune care să cuprindă aspecte legate de suportul pe care fiecare minister sau instituție publică reprezentată în cadrul Grupului îl acordă în vederea gestionării unei situații de criză în domeniul imigrației”, informează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

Planul cuprinde cinci linii de acțiune, respectiv acțiuni cu caracter general, în domeniul financiar și logistic, în domeniul juridic, cu caracter operativ și acțiuni pe linie de resurse umane.

Prima linie de acțiune, cu caracter general, cuprinde informarea instituțiilor implicate în gestionarea unei situații de criză, creșterea schimbului de informații de interes între instituțiile cu atribuții în domeniul ordinii publice și securității naționale și avertizarea timpurie a acestora, asigurarea suportului din punct de vedere analitic, precum și informarea opiniei publice cu privire la măsurile adoptate la nivel național/ local pentru gestionarea situației de criză.

Printre acțiunile cu caracter financiar și logistic se numără suplimentarea bugetelor instituțiilor implicate, identificarea de locații pentru înființarea de centre integrate și asigurarea condițiilor de cazare temporară pentru străini și a condițiilor necesare desfășurării activităților de către autoritățile competente.

Acțiunile în domeniul juridic se referă la modificarea și actualizarea documentelor de cooperare multilaterală existente sau încheierea de noi astfel de documente.

Acțiunile cu caracter operativ vizează controlul persoanelor care pătrund pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei, stabilirea stării de sănătate și a regimului juridic al străinilor, acordarea accesului la procedura de azil în România, dispunerea măsurilor legale pentru persoanele care nu se află în nevoie de protecție internațională și asigurarea ordinii și siguranței publice în interiorul centrelor integrate.

Linia de acțiune privind resursele umane presupune asigurarea resurselor umane necesare prin dislocarea de personal în zona sau zonele afectate de criză și constituirea echipelor operative și stabilirea sarcinilor corespunzătoare.

„În vederea gestionării situațiilor de criză în domeniul imigrației, a fost inițiat un proiect de hotărâre a Guvernului, devenit Hotărârea Guvernului nr. 748/2015, care să completeze Hotărârea Guvernului nr. 572/2008 prin care s-a constituit Grupul de coordonare a implementării Strategiei naționale privind imigrația, ca organism consultativ, fără personalitate juridică, care funcționează pe lângă MAI și a fost instituit Mecanismul de cooperare interinstituțională în domeniul imigrației”, se arată în comunicat.

Modificările aduse de HG nr. 748/2015 vizează introducerea unor noi reprezentanți din cadrul unor instituții și ministere care să fie convocați în situația unei crize generate de un aflux de imigranți ilegali sau persoane care au nevoie de protecție internațională pe teritoriul României sau la frontieră, precum și elaborarea unui Plan integrat de acțiune pentru gestionarea unei crize în domeniul imigrației.