Ce declara Liviu Mihaiu după numirea sa guvernator al Deltei: Vîntu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea

Liviu Mihaiu declara în 2008, la doar câteva câteva zile după ce fusese numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, că acea numire nu are nicio legătură cu Sorin Ovidiu Vîntu. Azi, după opt ani, Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la DNA într-un dosar de cumpărare de influenţă: el ar fi plătit sume de bani pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei. În dosar apare numele lui Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea dată.

28 iul. 2016, 12:19

Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării pe 18 septembrie 2008, în şedinţă de guvern, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu. Fostul guvernator, înlocuit de Mihaiu, a devenit consilier al premierului Tăriceanu. La câteva zile, pe 22 septembrie, Jurnalul Naţional publica un interviu cu noul guvernator, care declara că nu este omul nimănui şi că nu are conştiinţa vândută.

În perioada respectivă erau de notorietate legăturile lui Sorin Ovidiu Vîntu cu jurnaliştii fostului grup Academia Caţavencii, din care făcea parte şi Liviu Mihaiu, dar şi relaţia bună a acestuia din urmă cu premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Fragment din interviul publicat de Jurnalul Naţional:

Liviu Mihaiu: Propunerea (numirii sale în funcţia de guvernator al Deltei Dunării – n.r.) este de dată recentă. Se ştia că Paul Cononov candidează şi s-a pus problema înlocuitorului lui. Ministrul Mediului, Attila Korodi, mi-a propus, având în vedere experinţa mea în Deltă din postura de militant de mediu, iar eu m-am gândit bine şi am acceptat. Nu e uşor să laşi totul şi să te duci în Afganistan. Cine nu crede să vină cu mine la putere!

Reporter: Dar Tăriceanu cum a reacţionat?

Liviu Mihaiu: Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. (…) Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist, am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. Eu am venit la pupitrul cu butoane verzi. Nu sunt omul nimănui.

Reporter: Dar al lui Sorin Ovidiu Vântu?

Liviu Mihaiu: N-are nici o legătură Vântu! Vântu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea. Am suficientă autonomie profesională şi financiară ca să pot să fiu omul meu şi al Deltei.

Reporter: Sunt poze cu tine şi cu Vântu în Deltă. Tu îmbarcându-te de pe pontonul lui.

Liviu Mihaiu: Şi ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?

Reporter: Voiculescu n-are ponton în Deltă şi, dacă m-ar fi invitat, nu m-aş fi dus!

Liviu Mihaiu: Ei, uite că eu m-am dus. Vântu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri.

Reporter: În Deltă se vorbeşte că are şi afaceri în agricultură şi este interesat şi de afacerile cu sturioni.

Liviu Mihaiu: Se vorbeşte mult şi prost. Specific naţional.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție, el fiind transportat cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. 

 Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru cumpărare de influenţă, informează România TV. Afaceristul ar fi plătit sume de bani către Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu pentru a obţine numirea fostului jurnalist Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Potrivit RomâniaTV, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi dat lui Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru la acea dată, o sumă de bani prin intermediul lui Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor la acea dată, pentru a-l numi pe fostul jurnalist Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vîntu, la DNA. Afaceristul ar fi încercat să-i cumpere pe Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu