Ce despăgubiri poţi cere dacă ţi s-a refuzat îmbarcarea în avion, deşi ai bilet valid. Toţi pasagerii trebuie să ştie asta

Pasagerii unei curse aeriene pot cere compensaţii de până la 600 de euro în cazul unui refuz la îmbarcare cauzat de suprarezervarea locurilor, dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, a anunţat, marţi, compania Flight Refund, specializată în obţinerea despăgubirilor pentru pasageri.
Ionela Marcu
27 nov. 2018, 10:09
Ce despăgubiri poţi cere dacă ţi s-a refuzat îmbarcarea în avion, deşi ai bilet valid. Toţi pasagerii trebuie să ştie asta

Numărul curselor aeriene creşte puternic în fiecare an, odată cu sosirea Sărbătorilor de iarnă, existând cazuri în care companiile aeriene emit mai multe bilete decât locurile disponibile în aeronavă (practică denumită overbooking – suprarezervare), în speranţa ca nu toţi pasagerii se vor prezenta la poarta de îmbarcare.

Refuzul la îmbarcare apare atunci când compania refuză transportul pasagerilor pe o anumită cursă, deşi aceştia deţin o rezervare valabilă pentru zborul respectiv. Pasagerii trebuie să fie conştienţi că în această situaţie au drepturi în virtutea legislaţiei europene„, se arată în comunicat.

Pasagerii pot obţine până la 600 de euro în acest caz, potrivit directorului general al Flight Refund, Anikó Bolyó. „Pasagerii au dreptul la compensaţii de până la 600 de euro dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, iar refuzul de îmbarcare din cauza supra rezervărilor intră în această categorie. Serviciul online Flight Refund ajută călătorii aflaţi în această situaţie să primească compensaţii. Din păcate, mai puţin de 5% din călători îşi cunosc însă drepturile„, a declarat Anikó Bolyó.

Ea a subliniat că operatorii aerieni sunt obligaţi să ofere călătorilor cazare dacă este cazul, mâncare, apă şi rute alternative de zbor. Totodată, este important ca pasagerul să dispună de dovezi privind faptul că îmbarcarea i-a fost refuzată împotriva voinţei sale, deşi el s-a prezentat la poartă cu cartea de îmbarcare şi documente de călătorie valabile, bagaje cu greutate corespunzătoare, într-o stare potrivită pentru călătorie şi din timp, potrivit companiei.

Pasagerii trebuie să-şi păstreze calmul

„În cazul în care are loc o dispută între personalul de la sol şi pasagerii cărora li s-a interzis îmbarcarea, este important ca incidentul să fie înregistrat audio sau video, să cerem încheierea unui proces verbal sau să găsim martori. Este foarte important ca pasagerul să-şi păstreze calmul, deoarece în numeroase ţări insultarea personalului companiilor aeriene este considerată o faptă penală”, se arată în comunicat.

Din păcate, companiile aeriene încearcă să evite asigurarea serviciilor şi plata despăgubirilor şi nu informează păgubitul despre opţiunile sale, potrivit lui Anikó Bolyó. Strategia operatorilor aerieni când se prezintă mai mulţi pasageri decât există locuri în aeronavă este de a oferi unor voluntari bilete gratuite la alte curse.

Atenţie! În cazul în care voluntarii acceptă biletele oferite gratuit de către operatorul aerian, ei nu mai pot beneficia de compensaţii. De asemenea, refuzul la îmbarcare pentru motive temeinice, cum ar fi starea de sănătate, cerinţele de siguranţă sau securitate, documente de călătorie necorespunzătoare, nu constituie motive întemeiate pentru a formula o cerere pentru compensaţii„, se arată în comunicat.

Nu se oferă compensaţii nici dacă nu aţi informat compania aeriană în avans în legătură cu posibile alergii severe sau nu aveţi documentaţia necesară pentru animalul de companie cu care călătoriţi, potrivit companiei.

Compensaţia pentru călătorii cărora li s-a refuzat îmbarcarea se ridică la 250 euro pentru zborurile de până la 1 500 km şi ajunge la 600 de euro pentru zborurile de peste 3 500 km, chiar dacă se încheie în afara Uniunii Europene sau pleacă din afara UE, dar au ca destinaţie finală o ţară din Uniune„, se arată în comunicat.

Pasagerii au dreptul la compensaţie chiar dacă beneficiază de rambursarea contravalorii biletului de călătorie, dar operatorul poate reduce cu 50% compensaţia atunci când pasagerilor li se oferă redirecţionarea spre destinaţia finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depăşeşte cu 2, 3 sau 4 ore (în funcţie de distanţă) ora zborului pentru care au cumpărat bilet, potrivit companiei.

În cazul refuzului la îmbarcare, pasagerii au dreptul de a primi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, cazare dacă este necesar şi două apeluri telefonice„, se arată în comunicat.

Numărul de zboruri comerciale la nivel global creşte foarte rapid, iar în 2018 se vor înregistra circa 39 de milioane de zboruri, cu peste 2 milioane mai mult decât în 2017. În ultimii 10 ani, numărul zborurilor a crescut cu 10 milioane, potrivit Flight Refund.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Capital.ro
Călin Georgescu, trădat de George Simion. Decizie chiar înainte de turul doi: Eu știu cu trădarea
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Piedone, surprins la sex-shop. A plecat cu 24 de produse
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Fondurile de pensii private, afectate de instabilitatea politică. Contribuțiile a peste 8 milioane de români sunt în pericol
Cancan.ro
Cântăreața din România care a fost amantă timp de 7 ani 😲 A recunoscut TOT abia acum: 'Eu l-am părăsit'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Udrea, OUT din închisoare?! Anunț de ultimă oră din justiție. Tribunalul a stabilit data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Gafa care schimbă totul în alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea