Ce despăgubiri primesc victimele accidentelor de maşină faţă de cele ale accidentelor aviatice. Diferenţa este uriaşă

Sistemul de asigurări din România a ajuns să facă diferenţe uriaşe în cazul persoanelor care mor în accidente de maşină şi a celor care îşi pierd viaţa într-un accident aviativ. Astfel că, în primul caz victimele sau familiile acestora pot primi despăgubiri de până la cinci milioane de euro, în timp ce persoanele care mor după ce elicopterele SMURD se prăbuşesc primesc maxim 50.000 de euro, cât este poliţa de viaţă a personalului MAI.

12 iul. 2016, 08:18
Ce despăgubiri primesc victimele accidentelor de maşină faţă de cele ale accidentelor aviatice. Diferenţa este uriaşă

Potrivit specialiştilor, o soluţie la această problemă ar putea fi tranşarea pe latură civilă a acestor cazuri, în instanţă. Până acum, însă, nimeni nu a dat în judecată MAI în urma unei tragedii aviatice, după cum a răspuns ministerul la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

La Iaşi, în ultimul deceniu, opt salvatori şi-au pierdut viaţa în urma unor astfel de evenimente tragice.

În 2013, în urma unui proces cu presa la uşă şi cu mare presiune din partea opiniei publice, un judecător din Iaşi punea punct dosarului accidentului de tramvai din Fundaţie. Pe lângă pedeapsa de trei ani de închisoare pentru vatman, magistraţii stabileau tot atunci şi despăgubirile pe care rudele şoferului mort în acel accident, Dănuţ Condurache, aveau să le primească: 1.175.000 de lei. Aproape 250.000 de euro. Dănuţ Condurache se deplasa alături de o asistentă medicală la o farmacie în ziua fatidică în care maşina sa a fost strivită ca o cutie de suc. Potrivit judecătorilor, Condurache a avut şi el o culpă, calculată la 30%, în producerea respectivului accident.

Cinci ani înaintea accidentului de tramvai de la Iaşi, undeva în zona Aeroportului Iaşi, patru oameni – medic, asistent, pilot şi copilot, îşi pierdeau viaţa în timpul unui zbor cu elicopterul SMURD. În cazul lor, un judecător nu a apucat niciodată să vadă dosarul, asigurările de maximum 50.000 de euro pentru fiecare familie fiind acordate direct de asigurator.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spun că acei 50.000 de euro reprezintă maximul sumei pe care familia unei persoane care moare într-un accident al SMURD o poate primi, scrie ziaruldeiasi.ro.

 Despăgubirile pe care un rănit sau aparţinătorii unui decedat din accidentele rutiere le primesc sunt reglementare de o lege din 1995, plafonul maxim al acestora fiind stabilit de Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 14/2011 la 5.000.000 de euro pentru unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor vătămate sau civile. De regulă, imediat după un accident rutier în care o persoană moare fără să aibe vreo vină, reprezentanţii firmei de asigurări încearcă să îi convingă pe aparţinători să primească o sumă de bani şi să nu meargă în instanţă, unde judecătorii stabilesc de multe ori sume mult mai mari ce sunt impuse asiguratorului.

„Calculul acestor asigurări este realizat de judecător în baza unui algoritm în care se ţine cont de vârsta celui care a decedat sau a fost rănit, de ocupaţia sa, de statutul său familial sau şcolar etc. Pot exista diferenţe de câteva sute de mii de euro de la un caz la altul”, ne-a precizat Gianina Poroşnicu, avocat specializat în asigurări.

În privinţa accidentelor elicopterelor SMURD nu există un astfel de calcul. Trei accidente mortale în care au fost implicate aeronave ale MAI au avut loc în ultimii 10 ani. Cel mai mare preţ pe care firma de asigurări a plătit-o familiei unui membru al acestor echipaje a fost de 243.892 lei, în timp ce minimul s-a situat la 87.342 de lei.

Citeşte şi Un general a murit într-un accident, la Buzău. Victima era în conducerea Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă din MAI