Ce diagnostice pot pune stomatologii cu ajutorul radiografiilor dentare

Dacă atunci când medicul stomatolog îți recomandă o radiografie dentară te întrebi care este, de fapt, scopul acesteia, atunci este foarte important să știi faptul că radiografia dentară reprezintă singurul mod prin care medicul stomatolog poate să depisteze care sunt problemele dentare cu care tu te confrunți.

05 aug. 2021, 13:01
Ce diagnostice pot pune stomatologii cu ajutorul radiografiilor dentare

Radiografia dentară este o procedură rapidă și simplă, ce este realizată la începutul fiecărui tratament stomatologic. De asemenea, în unele cazuri, aceasta mai este realizată și în timpul tratamentului, deoarece îl ajută pe medic să verifice rezultatele intervențiilor realizate.

Ce sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt, de fapt, imagini digitale pe care medicul stomatolog le folosește pentru a evalua sănătatea danturii. Acestea au un nivel scăzut de radiații, astfel sunt sigure pentru sănătatea organismului. Datorită aparatelor performante din zilele noastre, radiografiile se realizează în câteva secunde, fără a provoca disconfort. Realizarea radiografiilor dentare îl ajută pe stomatolog să identifice probleme ce nu se pot observa cu ochiul liber. În plus, în urma efectuării radiografiei, stomatologul decide dacă dantura este sănătoasă sau dacă este necesar un tratament stomatologic pentru a obține din nou un zâmbet perfect.

Odată cu dezvoltarea domeniului stomatologic au apărut mai multe tipuri de radiografii, și anume:

  • Radiografii panoramice;
  • Radiografii retroalveolare;
  • Radiografii ocluzale.

Este bine să știi faptul că fiecare tip de radiografie dentară poate fi recomandată fie în cadrul primei consultații, fie pe parcursul planului de tratament, de câte ori este necesar. Tocmai de aceea, medicii stomatologi recomandă vizitele periodice la cabinetul de medicină dentară. Acestea sunt recomandate de cel puțin două ori pe an, chiar dacă nu întâmpini vreo afecțiune orală. Cu cât respecți mai mult aceste vizite, cu atât reușești să previi mai bine apariția problemelor dentare.

Ce diagnostice pun medicii cu ajutorul radiografiei panoramice?

Radiografia dentară panoramică este cel mai des întâlnită în cabinetele stomatologice, potrivit RadiologyInfo. Aceasta se recomandă de la primul consult și este, de fapt, o imagine de ansamblu în care se observă toată dantura. Cu ajutorul radiografiei panoramice, medicul evaluează toți dinții și poate vedea chiar și apariția măselelor de minte, în cazul în care acestea nu au erupt pe arcadă. Acest tip de radiografie mai este recomandată și în cazul copiilor, atunci când, în jurul vârstei de 6-7 ani, dinții de lapte se schimbă cu dinții definitivi. De asemenea, medicii stomatologi mai pot examina pe radiografiile panoramice și elementele din jurul dinților, cum ar fi: osul maxilar, mandibula, sinusul și articulațiile temporo-mandibulare. De reținut este faptul că pe această imagine digitală se pot vedea doar evaluări inițiale, deci nu se pot examina în detaliu dinții sau gingiile.

Ce diagnostice pun medicii cu ajutorul radiografiei retroalveolare?

În stomatologie, radiografia retroalveolară este una dintre cele mai simple investigații radiologice și se poate face fie la un singur dinte, fie la doi sau trei dinți vecini de pe aceeași arcadă. Cu ajutorul acestei radiografii, stomatologul examinează rădăcina, osul și coroana dintelui. De asemenea, medicul mai poate evalua și prezența cariilor dentare sau interdentare (carii ce se formează între dinți și sunt greu observabile cu ochiul liber). De cele mai multe ori, radiografia retroalveolară se realizează imediat ce medicul stomatolog a finalizat un tratament de canal, deoarece acesta observă pe imaginea digitală dacă tratarea dintelui este efectuată corect.

Ce diagnostice pun medicii cu ajutorul radiografiei ocluzale?

Radiografia ocluzală îl ajută pe medicul stomatolog să evalueze atât arcada inferioară, cât și arcada superioară. De asemenea, cu ajutorul radiografiei ocluzale, stomatologul mai poate observa dacă există fracturi maxilare, chisturi orale sau chiar abcese dentare.

Ei bine, acum că am aflat cât de importante sunt radiografiile dentare și ce diagnostice pun medicii stomatologi cu ajutorul acestora, este bine să mai știi faptul că radiațiile emise sunt foarte reduse. Tocmai de aceea, nu trebuie să îți faci griji!. Realizarea unei radiografii dentare o dată la 6 luni te ajută să ai o dantură sănătoasă și, implicit, un întreg organism sănătos.