Ce dobânzi pot primi românii care investesc în titluri de stat. Banii la saltea sau depozitele bancare nu mai reprezintă o soluție în vremuri de inflație explozivă

Inflația a ajuns la aproape 16% în România, dar la produsele de bază se simte undeva la 30-40%. Cum ne protejăm banii? Ținutul la saltea e cea mai proastă variantă. Depozitele bancare oferă dobânzi infime, investițiile în piața bursieră și crypto sunt prea riscante. În schimb, există soluții sigure, ce oferă un randament decent pentru vremurile de criză. 

05 nov. 2022, 08:56
Ce dobânzi pot primi românii care investesc în titluri de stat. Banii la saltea sau depozitele bancare nu mai reprezintă o soluție în vremuri de inflație explozivă
Subvenţii APIA 2022. Condiţia obligatorie pe care trebuie să o indeplinească românii ca să primească bani de la stat

Dacă ai niște bani puși deoparte, de care nu crezi că vei avea nevoie în următorul an, o varianță înțeleaptă pentru investiții reprezintă investițiile în titluri de stat.

Randamentul obținut pentru titlurile de stat este mai mic decât inflația, dar suficient de bun astfel încât să reprezinte o variantă dezirabilă în comparație cu depozitele bancare.

Astfel, de marţi, 1 noiembrie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, a transmis Ministerul de Finanţe.

„Începând de marţi, 1 noiembrie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată”, se arată într-o comunicare de la Ministerul Finanţelor.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 1 – 24 noiembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
  • Între 1 – 25 noiembrie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului;
  • Între 1 – 24 noiembrie 2022 în mediul urban şi 01 – 23 noiembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale companiei Poşta Română.

 

Ghid practic pentru românii care vor să investească în titluri de stat

 

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Pentru investițiile în titluri de stat sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Guvernul va utiliza banii investiți de români în titluri de stat pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secţiunea Datorie publică de pe site-ul Ministerului de Finanţe şi pe site-ul Poştei Române.