Ce este Cardul European şi câţi români l-au primit în 2024. Lista beneficiilor

Călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun și parcare fără plată în mai multe țări din Uniunea Europeană (UE) se numără printre beneficiile aduse de cardul european pentru dizabilitate, care poate fi solicitat la direcțiile județene pentru asistență socială și protecția copilului.

23 feb. 2024, 22:53
Ce este Cardul European şi câţi români l-au primit în 2024. Lista beneficiilor

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), emite la cerere Cardul European pentru Dizabilitate.

În acest an au fost emise 1.196 de carduri. Alte aproximativ 4.100 de cereri sunt în curs de procesare.

Beneficii:

– transport gratuit cu mijloacele de transport în comun;

– parcare gratuită;

– acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber (în funcție de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante). Cardul european vine în completarea cardurilor naționale pentru persoanele cu dizabilități și va fi acordat de către autoritățile naționale pe baza propriilor criterii.

Vouchere alimente 2024. Numărul beneficiarilor ajutorului de 250 de lei a crescut
Pentru moment, cardul poate fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România.

„Accesibilitatea, drepturile cetățenilor, calitatea vieții, accesul egal și nediscriminarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt importante pentru România și Uniunea Europeană. Recunoașterea reciprocă între Statele Membre a statutului de persoană cu dizabilități, prin Cardul European pentru Dizabilitate, este un pas absolut necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor oameni”, a declarat ministrul Simona Bucura – Oprescu.

î

Pentru a obține Cardul European pentru Dizabilitate, persoanele interesate au nevoie de:

– cerere de înscriere disponibilă la link-ul:

Cardul European pentru Dizabilitate – Acasa (gov.ro)

– fotografie recentă (tip buletin).

Înscrierea se poate realiza:

– electronic – prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județul sau sectorul de domiciliu;

– personal sau prin procură

Bani de la Guvern pentru 800.000 de români. Vouchere de 1400 de lei şi în 2024 şi pentru cei care au venituri mai mari de 2.000 de lei