Ce este cu noua taxă pentru românii care au bani în bănci. „ANAF jupoaie tot ce poate controla și jupui”

O nouă taxă ar urma să se aplice din 2025. ANAF îi va pune pe români să achite 10% din dobânzile la depozitele bancare.
Filip Stan
30 dec. 2024, 17:08
Ce este cu noua taxă pentru românii care au bani în bănci.
Românii trebuie să plătească la ANAF dacă au această sumă în bancă

ANAF explică noua taxă. Este vorba despre 10% aferent contribuției la sănătate din dobânzile la depozite. Pentru depozitele bancare se plătește impozit pe venit care se reține la sursă. Acest lucru înseamnă că dacă cineva a obținut sume ceva mai mari mai trebuie să plătească și contribuția la sănătate (CASS) de 10% plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Acesta nu se reține la sursă, așa că trebuie depusă Declarația unică până în 25 mai, potrivit hotnews.ro.

Contribuția se va plăti chiar dacă persoana este salariată și plătește CASS.

Așadar, dacă ai avut în 2024 venituri din dobânzi bancare de peste 19.800 lei, va trebui să plătești CASS de 1.980 lei. Pentru ce este sub, nu plătești, scrie sursa citată.

Ce a transmis ANAF: dobânzile obținute din economiile bancare sunt investiţii

„Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.

ANAF anunță schimbări de la 1 ianuarie 2025. Cum va arăta Declarația Unică începând de anul viitor. Informații utile pentru toți românii care trebuie să-și plătească dările la stat

Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în ce trei intervale. De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%)”.

Profesorul universitar de la ASE, Cristian Păun, a comentat măsura într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„ANAF jupoaie tot ce poate controla și jupui. Pe ăia de nu îi prinde, îi lasă în pace, nestingheriți. (…)Veniturile aferente (dobânzile la depozite) vor fi impozitate cu contribuție la sănătate, deja fiind impozitate cu 10% (impozit pe venit). Adică, statul va lua 1/5 din dobânzi (impozit pe venit și contribuție la sănătate), pentru sume din dobânzi ce depășesc 6 salarii minime brute. Progresiv, în funcție de valoarea dobânzilor încasate.

ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, de la 1 ianuarie 2025

Nu poți pune egalitate între DEPOZITE și INVESTIȚII. Numai un necunoscător face asta. Depozitele sunt rezerve pentru situații neprevăzute (boală, pierderea locului de muncă, eveniment nefericit în familie). Le păstrezi în bancă pentru că e mai sigur, sunt departe de tine și de hoți. Dobânda protejează puterea lor de cumpărare și atât. Și este bazată pe estimare a inflației pe termen lung, băncile presupunând că ții aceste rezerve mult timp la ele. Venitul din dobânzi nu este real, nu este consistent. De fapt, scopul depozitelor NU ESTE NICIODATĂ venitul. Riscurile asumate de deponent sunt complet diferite (spre inexistente, depozitele fiind asigurare) față de investiții. Spre deosebire de investiții, depozitele NU AR TREBUI IMPOZITATE DELOC. Tratarea pur contabilă a acestei situații este, cel puțin, stupidă și contraproductivă. De impozitarea depozitelor nici nu mai vorbesc, o tâmpenie și mai mare, dar de aceeași natură”, a scris Păun.

Vești importante de la ANAF

Începând de anul viitor, suma minimă la care trebuie plătit CASS pentru veniturile din depozite, chirii sau dividende se calculează după cum urmează:

  • pentru venituri cumulate între 6 și 12 salarii minime brute (de la suma de 24.300 lei), se plătește 2.430 lei/an.
  • pentru venituri cumulate între 12 și 24 salarii minime brute (de la suma de 48.600 ei), se plătește 4.860 lei/an.
  • pentru venituri cumulate care depășesc 24 salarii minime brute (peste 97.200 lei), se plătește 9.720 lei/an.

ANAF a pus ochii pe românii care au conturi în bănci. Indiferent dacă ești client BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania, poți să ai probleme când vrei să retragi banii din bancomate

ANAF a pus ochii pe românii care au conturi în bănci. Instituția a decis să monitorizeze retragerile de numerar din bancomate pentru a preveni fraudele fiscale. Astfel că, indiferent dacă ai cont la CEC, BCR sau Banca Transilvania, poți să ai probleme serioase dacă scoți din bancomat o sumă prea mare.

ANAF e cu ochii pe românii care au conturi în bănci. Riști să ai probleme dacă scoți prea multi bani din bancomat

Chiar dacă în prezent nu există o limită pentru retragerea numerarului din bancomate, românii care scot totuși o sumă prea mare de bani vor trebui să dea explicații inspectorilor fiscali. Aceștia au decis să fie cu ochii pe cei care retrag numerar din bancomate pentru a preveni fraudele fiscale. Astfel că, oricere retragere care ridică semne de întrebare va fi investigată.

Citește și Anunț important pentru românii care au cont și card la ING. Modificarea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Deși în România nu există încă o limită la retragerea numerarului din bancomate, în alte țări din Europa lucrurile sunt mult mai clare. De exemplu, în Spania, o țară în care trăiesc de ani de zile foarte mulți români, clienții băncilor nu pot retrage de la bancomate mai mult de 600 de euro  Cei care au nevoie de mai mulți bani, trebuie să contacteze banca și să ceară o extindere a limitei, potrivit news18.ro. 

Chiar dacă nu există o limită clară pentru retragerea numerarului din bancomate, inspectorii ANAF s-ar putea sesiza dacă suma depășește 1000 de euro.

Citește și Cum pot afla hoţii PIN-ul în timp ce eşti la cumpărături. La ce să fii atent atunci când foloseşti cardul

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile