Ce este INTERZIS în restaurant: transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi dansul. Se recomandă plata cu cardul

Clienţii restaurantelor şi cafenelelor vor putea consuma produse în interior, însă sunt obligaţi să poarte mască atunci când se deplasează în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică. De asememenea, se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta, la fel şi consumul de produse stând în picioare. Începând de marţi, 1 septembrie, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelor, în interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunţat marţi care sunt regulile pe care clienţii, administratorii şi angajaţii restaurantelor şi cafenelelor trebuie să le respecte.

01 sept. 2020, 11:33
Ce este INTERZIS în restaurant: transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi dansul. Se recomandă plata cu cardul

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, au emis Ordinul pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelor, din interiorul clădirilor, precum şi, în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor. 

DOCUMENTUL a apărut în Monitorul Oficial. Ce restricţii rămân în vigoare de la 1 septembrie

„Astfel, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice au următoarele obligaţii privind protecţia clienţilor în spaţiile în care aceştia au acces: la intrarea în unitatea de alimentaţie publică se va face un triaj observaţional al clienţilor, iar  accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis; se vor asigura că la intrarea în unitatea de alimentaţie publică, pe mese şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare”, arată Ministerul Economiei.

Se vor stabili totodată circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi, de exemplu înspre şi dinspre toaletă.

Mai mult, portul măştii de către clienţi este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică.

„Se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii. Se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar şi se limitează interacţiunea persoanelor stând în picioare”, mai arată ministerul.

De asemenea, se interzic activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică.

În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas.

Va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.

„Se asigură că normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficace şi că se evită pe cât posibil interacţiunea fizică cu şi între clienţi; se stabileşte un număr de maximum  6  clienţi care pot ocupa o masă, excepţie de la această regulă fac membrii de familie; se asigură respectarea distanţei între ocupanţii meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul  ‘o masa ocupată, una liberă’, în cazul unităţilor de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelor din interiorul clădirilor, sau, după caz, respectarea distanţei de minimum 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate, în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor”, mai precizează Ministerul Economiei.

În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică.

„Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire în registrul întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului. Excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi”, se mai arată în ordin.

La servirea mesei, personalul va purta mască şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire. Acesta informează clienţii asupra regulilor de igienă, dezinfectare şi distanţare fizică, precum şi a necesităţii limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.

Personalul asigură curăţarea şi dezinfecţia cu produse biocide avizate/autorizate, a tuturor spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei.

„Se asigură o protecţie suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spaţiile de servire şi consum, limitând accesul clienţilor la produse şi preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete; utilizarea de semnalizări pentru a direcţiona clienţii pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia, menţinând în acelaşi timp distanţa fizică între clienţi de 1,5 m. Se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact”, informează ministerul.

Se recomandă aerisirea cât mai frecventă a incintelor, prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă. Se asigură un program de întreţinere a echipamentelor de climatizare în concordanţă cu recomandările producătorului. Se asigură curăţarea şi schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiţionat, precum şi curăţarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilaţie din lifturi, în locaţiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.

„Precizăm că reluarea activităţilor în restaurantele şi cafenelele aflate în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul celor din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare, este permisă în judeţele/municipiul Bucureşti unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”, arată ministerul.

De asemenea, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi, în judeţele/municipiul Bucureşti în care, incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 1,5/1.000 de locuitori. 

Operatorii economici au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Măsura se stabileşte pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci nu este permisă.