Ce este masculinitatea toxică. Trăsăturile care, în urmă cu zeci de ani, erau considerate atrăgătoare sunt, în prezent, extrem de nocive

Ne-am obişnuit cu imaginea bărbatului dur, puternic, care îşi ascunde emoţiile. Iar dacă îndrăzneşte să îşi arate vulnerabilitatea, riscă să fie stigmatizat. Ascunderea trăirilor poartă, astăzi, un nume: masculinitate toxică, şi este considerată un comportament dăunător atât pentru subiect, cât şi pentru oamenii cu care interacţionează.
Oana Anghel
03 feb. 2022, 10:30
Ce este masculinitatea toxică. Trăsăturile care, în urmă cu zeci de ani, erau considerate atrăgătoare sunt, în prezent, extrem de nocive

Ce este masculinitatea toxică. „Bărbații trebuie să fie puternici fizic, duri din punct de vedere emoțional și agresivi comportamental. Trebuie să respingă orice e considerat feminin, precum exprimarea emoțiilor sau acceptarea sprijinului extern. Trebuie să fie competitivi și dominanți pentru a avea statut social și financiar și pentru a câștiga respectul celor din jur“, notează psihologii Thompson și Pleck într-un articol științific din 1986.

În zilele noastre, însă, cei mai mulți cercetători numesc trăsăturile enumerate „masculinitate toxică“ şi atrag atenţia asupra impactului negativ pe care acest comportament îl are asupra bărbaţilor.

Bărbații nu-şi exprimă sentimentele şi îşi ascund emoţiile

Totul a început în momentul în care editorialista și feminista britanică Caitlin Moran i-a rugat pe bărbaţii care o urmăreau pe Twitter să povestească despre dezavantajele de a fi bărbat în ziua de azi.

Canadianul James Livitski (32 de ani) a fost peste măsură de încântat să abordeze acest subiect. Mărturia lui a fost ca o eliberare. El a mărturisit că a văzut de nenumărate ori impactul normelor sociale conform cărora bărbații nu ar trebui să-şi arate vulnerabilităţile.

Citeste si Studiu: Deciziile luate în primele două ore după trezire sunt cu 51% mai puţin inspirate decât cele luate în orice alt moment al zilei. Explicaţia psihologului Mirela Zivari

Există un stigmat în legătură cu bărbații care vorbesc despre sentimente. Ne naștem cu gândul că un bărbat trebuie să fie dur și să lase sentimentele deoparte, pentru că nu este bărbătesc. Am auzit de multe relații care s-au încheiat pentru că bărbatul nu poate exprima ceea ce simte. Trebuie să fim mai deschiși să ascultăm ce simte un bărbat și să insistăm mai mult pentru ca el să înțeleagă că este în regulă să simtă anumite lucruri”, a comentat James.

Masculinitatea veche vs masculinitatea nouă

În societatea modernă, sintagma „masculinitate toxică” este folosită pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate pe care multe culturi le-au glorificat, arată un studiu publicat în Journal of School of Psychology.

Masculinitatea toxică este bazată pe:

  • rezistență
  • lipsa de emoții
  • încredere în sine
  • dominație
  • virilitate sexuală

Specialiştii atrag, însă, atenţia că accentuarea excesivă a acestor trăsături are drept urmări dezechilibre dăunătoare în cazul unei persoane care încearcă să se ridice la înălțimea acestor așteptări. Astfel, bărbaţii care integrează aceste trăsături şi le transformă în realitatea lor ajung să manifeste comportamente dăunătoare care se răsfrâng asupra celor din jur :

  • bullying
  • violență domestică
  • tendință spre violență sau glorificarea acesteia
  • abuz fizic și sexual
  • hipercompetitivitate
  • nevoia de a-i domina sau controla pe ceilalți
  • izolare
  • empatie scăzută
  • meritocrație
  • sexism

Cum îi putem ajuta pe bărbaţii din jurul nostru să scape de masculinitatea toxică

Reputatul psiholog Frederic Rabinowitz afirmă că „din cauza modului în care bărbații au fost crescuți – să fie autosuficienți și responsabili, să aibă grijă de ei –, oricând ceva nu e OK trebuie să fie ținut secret. O parte din ceea ce se întâmplă este că bărbații care țin totul pentru ei se uită în jur și văd că nimeni altcineva nu împărtășește niciunul dintre conflictele lor interioare. Așadar, asta îi face să se simtă izolați. Cred că sunt singuri. Cred că sunt slabi. Cred că nu sunt în regulă. Nu realizează însă că alți bărbați au, în secret, aceleași gânduri, emoții și conflicte interioare“.

Cel mai eficient ajutor pe care-l putem da bărbaţilor din jurul nostru care  se confruntă cu acest fenomen este acela de a-i încuraja să își exprime gândurile și emoţiile, de a-i valida, de a-i asigura că nu-i nimic ruşinos în a fi uman, autentic. Iar exprimarea vulnerabilităţilor ne scoate la lumină autenticitatea.

Citeste si Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Criza economică se adâncește. Un nou raport oficial emis de BNR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică