Ce este rinita alergică?

Rinita alergică este ușor de recunoscut după simptomele comune pe care le manifestă. Aceasta afecțiune se dezvoltă la nivelul mucoasei nazale prin inflamarea acesteia și are drept cauză expunerea la anumiți alergeni. Printre cei mai recunoscuți și frecvenți alergeni care cauzează rinita alergică sunt acarienii din praf, polenul, parul de animale sau mucegaiul.

17 iun. 2023, 21:19
Ce este rinita alergică?

De foarte multe ori, rinita alergică este confundată cu o răceală comună. Din cauza simptomelor care par a semăna, persoanele care nu se recunosc ca având alergii, vor începe o schemă de tratament specifică unei răceli. Se recomandă verificarea unui medic specialist în ORL Bacău sau din alte orașe pentru a depista din timp dacă există alergii și care sunt cauzele deoarece efectele pot fi și grave în unele situații.

Simptome și cauze ale rinitei alergice

Chiar dacă nu sunteți declarat ca fiind alergic la polen, spre exemplu, cel mai probabil au existat momente în care ați simțit un disconfort. În cazul persoanelor ce suferă de această afecțiune, lucrurile nu se limitează doar la un disconfort. Chiar dacă simptomele sunt, de cele mai multe ori ușoare, acestea sunt extrem de neplăcute și pot afecta starea generală de sănătate. Iată doar câteva dintre cele mai comune:

  1. Secreție nazală apoasă – corpul are propriul său sistem de apărare împotriva alergenilor. Astfel, secreția nazală apoasă urmărește îndepărtarea factorilor externi care au afectat procesele normale ale organismului.
  2. Strănutul – primul semn că sunteți alergic la ceva și un al doilea exemplu de modalitate prin care corpul încearcă singur să lupte. Acesta găsește strănutul ca fiind o metodă de eliminare a alergenilor care au pătruns prin căile noastre respiratorii.
  3. Mâncărime nazală – un simptom deranjant și care ne poate afecta în cele mai nepotrivite momente ale vieții. Aceasta senzație va perturba interacțiunea cu cei din jur și nu ne va permite să ne focusăm pe task-urile zilnice.
  4. Congestie nazală – nasul înfundat este un alt simptom din cauza căruia oamenii confundă rinita alergică cu o răceală comună.

Cauzele rinitei alergice sunt diferite de la o persoană la alta. De asemenea, simptomele pot varia în aceeași măsură, în funcție de sensibilitatea și modalitatea organismelor de a răspunde în fața alergenilor.

Polenul are perioada sa din an când afectează cele mai multe persoane. Persoanele cu rinită alergică recunosc sezonul de înflorire ca fiind un moment ce le schimbă rutina vieții și starea de sănătate/spirit. Praful, o altă cauză extrem de comună a rinitei alergice poate fi mai ușor ținut sub control gestionând frecvența curățeniei în spațiile unde locuim sau ne desfășurăm activitatea.

Opțiuni de tratament și sfaturi pentru gestionarea rinitei alergice

Înainte de a alege o schemă de tratament, consultați un medic specialist ORL. Controlul și evaluarea sunt etape peste care nu puteți trece pentru a gestiona corect afecțiunea de care suferiți. Deși rinita alergică este comună, fiecare organism este diferit, se manifestă în propriul mod și poate răspunde diferit la tratament.

Totuși, ca sfaturi generale pentru a gestiona rinita alergică puteți ține cont de următoarele aspecte:

  • Evitați alergenii

Dacă știți care sunt alergenii care declanșează această rinită alergică, cel mai bun mod prin care puteți să preveniți, este să stați la distanța de aceștia. Spre exemplu, oricât de dragi v-ar fi animalele de companie, evitați să intrați în contact cu ele dacă sunteți alergic la părul lor.

  • Corticosteroizi nazali

Mai exact, spray-urile nazale cu corticosteroizi care au rolul de a reduce inflamația mucoasei nazale. Acestea sunt recomandate de specialiști și, pentru unele persoane, au rol imediat în tratarea episoadelor de alergie.

  • Decongestionante nazale

Acestea pot fi găsite atât sub formă de spray, cât și de picături și sunt utile în reducerea congestiei nazale. Ele sunt recomandate pentru utilizare doar la nevoie și nu pentru o perioadă lungă deoarece pot produce dependență.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.