Părintele Teodor Zugravu a explicat de ce lumânările de la cununiile religioase sunt aduse de miri la biserică, în momentul în care tinerii căsătoriți vin pentru a li se citi rugăciunea specială de mulțumire. În timpul serviciul divin, lumânările sunt utilizate pentru o vreme, iar resturile sunt trimise la Mitropolite pentru a fi topite. Din ceara rezultată se fac alte lumânări.
„Lumânările de la cununie, fiindcă cununia face parte din cadrul celor 7 Sfinte Taine, au un regim aparte de folosință. În sensul că ele se aduc de miri, în a 8-a zi, la biserică, când preotul le citește rugăciunea de mulțumire și de confirmare a căsătoriei pe care au primit-o cu 8 zile înainte. Lumânările sunt aduse de miri la altar, iar preotul le primește, folosindu-le o perioadă la slujbele bisericești, adică atunci când se iese cu Sfintele Daruri sau când se iese cu Sfânta Evanghelie. Atunci se folosește lumânarea mirilor. Preotul are nevoie, înainte, de o făclie, iar pălimarul bisericii merge înainte cu cădelnița cu tămâie și lumânarea înainte. Apoi, ce rămâne din lumânarea care s-a ars se returnează la Mitropolie. Mitropolia, prin fabrica de lumânări pe care o deține, topește ceara rămasă, e ca un fel de reciclare, iar din ceara rămasă se fac alte lumânări”, a declarat părintele Teodor Zugravu, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Probota, potrivit BZI.
Acesta are 34 de ani și este paroh la Parohia „Sfântul mare Mucenic Mina” de 3 ani. Este o meserie care s-a moștenit din tată în fiu, atât tatăl, cât și bunicul lui Teodor fiind preoți. Biserica „Sfântul mare Mucenic Mina” are 132 de ani vechime. Lăcașul de cult a fost construit pe locul unui schit de călugări, iar din vechea biserică s-au păstrat doar catapeteasma și iconostasul. Deoarece are peste 300 de ani vechime, catapeteasma a fost restaurată.
„Eu, de la Revoluție încoace, sunt a treia generație de preoți. Sunt de 3 ani de zile venit aici, în locul părintelui Ioan Pralea, preotul care a slujit aici din 1998 până în 2022, și aici și-a și dat sufletul, în ziua de Sfântul Vasile. Era foarte bolnav și i s-a făcut rău înainte de Sfânta Liturghie, și a murit. Înainte de dânsul, a fost paroh părintele Cornel Ancuța, care, acum, slujește la Rânghilești”, a povestit părintele Teodor Zugravu, potrivit BZI.
Citește și: Cum a aflat Mihaela Rădulescu de moartea fulgerătoare a iubitului ei, Felix Baumgartner