Ce face un senator PDL când e în pană de idei: Fură de la jurnalişti!

Sesiunile de declaraţii politice reprezintă ocazia dată parlamentarilor de a-şi exprima, în cele două Camere, punctele de vedere proprii asupra unor chestiuni de interes public. Aleşii neamului intră însă adeseori în pană de idei, aşa că le este mai comod să recurgă la ideile altora. Uneori, ad litteram. Chiar dacă asta frizează plagiatul. Este şi cazul senatorului PDL, Alexandru Mocanu, care s-a apucat să se războiască în Parlament cu... jurnaliştii Mihai Gâdea şi Mircea Badea.

31 mart. 2012, 07:04
Ce face un senator PDL când e în pană de idei: Fură de la jurnalişti!

Pe 19 martie 2012, Alexandru Mocanu a depus în scris, la Senat, o declaraţie politică intitulată „Demisia, Gâdea! Demisia, Badea!” în care senatorul le recomandă celor doi jurnalişti să se lase de meserie. În esenţă, este vorba de un comentariu referitor la emisiunea lui Mihai Gâdea care l-a avut ca invitat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu, comentariu în care jurnalistul este practic desfiinţat şi invitat să „iasă din definitiv”, împreună cu Badea.

Declaraţia politică a fost făcută la aproape o săptămână de la emisiunea cu pricina, răgaz de care Mocanu a avut nevoie probabil pentru a compila idei ce au trecut prin capetele altora. Sursa majoră de inspiraţie ce i-a stat la îndemână a fost un comentariu al jurnalistului Brânduşa Armanca, publicat pe 15 martie, pe contributors.ro, cu titlul „Gâdea, demisia! La gerunziu”. Titlul articolului şi numele autorului nu apar nicăieri în declaraţia politică a senatorului.

În cele patru zile diferenţă, Mocanu a avut timp să facă şi o introducere proprie la panseurile doamnei Armanca. „Personal, nu-mi place să fiu prostit. În niciun fel. Recunosc că-mi cam place să ştiu cum stau şi-mi place să-mi placă doar ceea ce-mi place. Scuzaţi-mi această introducere, dar, cel puţin pentru cei care mă cunosc mai puţin, e bine să ştie de unde să mă ia„, scrie Mocanu.

Am aflat de unde să-l luăm când am descoperit asemenănări flagrante cu textul de pe site-ul menţionat. Un paragraf din textul original sună cam aşa: „Misiuni tot mai grele i s-au distribuit, de la penitența de a sta în fața lui Pascal Bruckner ca la poarta nouă, până la ghinionul de a fi scos la tablă de premierul Mihai Răzvan Ungureanu și prins cu lecția neînvățată. I s-au despletit complet întrebările, i-a pierit surâsul onctuos, i s-au scurs fondul de ten și tupeul obișnuit, iar bolnavii de cancer folosiți ca gardă pretoriană nu l-au mai putut, nefericiții, ajuta. Până la momentul ambițios al interviului de alaltăieri, dl.Gâdea s-a mai descurcat cumva în gălăgia toxică a Antenei 3, flancat de coriști zeloși, dornici de celebritate. Jurnalismul nu e chiar pentru oricine, iar televiziunea este la fel de nemiloasă ca și politica: scoate în evidență defectele, dezvăluie lacunele, erodează. Iar publicul aplaudă ascensiunea ca și prăbușirea, exact ca pe vremea gladiatorilor.”

Senatorul Mocanu l-a preluat integral, cu modificări  minore şi cu o inserţie în care ne pomeneşte şi despre alte fobii de-ale dumnealui din presă, pe lângă Mihai Gâdea: „Ce-i drept, a avut şi ghinion. De la penitenţa de a sta în faţa lui Pascal Bruckner ca la poarta nouă, până la a fi scos la tablă de MRU şi prins cu lecţia neînvăţată, i s-au despletit complet întrebările şi i-a pierit surâsul onctuos. Până la interviul de marţi, 13 martie, Gâdea s-a produs doar în gălăgia toxică a „Antenei 3″, flancat de corişti zeloşi, precum cei din familia ciuvicilor, ciutacilor, chiriacilor, nistorescilor, săftoilor ori din familia ofticaţilor sindicalişti rămaşi fără influenţă, civili şi rezervişti. Se vede treaba că jurnalismul nu e chiar pentru oricine, iar televiziunea este la fel de nemiloasă ca şi politica: scoate în evidenţă defectele, dezvăluie lacunele, erodează. Iar publicul, inclusiv nefericiţii bolnavi de cancer folosiţi pe post de gardă pretoriană, aplaudă ascensiunea ca şi prăbuşirea, exact ca pe vremea gladiatorilor.”

Contactat de RTV.NET, Mocanu a recunoscut cu seninătate că muza proprie a primit asistenţă externă. „Am preluat o serie de informaţii din spaţiul public şi le-am aranjat într-o declaraţie politică„, a spus Mocanu precizând, că de fapt, a fost vorba de două sau trei surse. Întrebat dacă nu crede că este vorba de o încălcare a drepturilor de autor, senatorul a răspuns: „Nici pomeneală. Declaraţiile politice nu sunt volume de proză sau de poezie ca să ai drepturi de autor„.

Brânduşa Armanca are o altă părere. „Oamenii ăştia din politică nu respectă nimic. De ce ar respecta drepturile de autor? Ăsta e ultimul lucru la care se gândesc„, a spus Armanca pentru RTV.NET, precizând că nu a fost contactată de senator pentru a i se cere măcar verbal acordul de a-i folosi articolul.

Potrivit articolelor 7 şi 8 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor, sub incidenţa acestora intră, printre altele, scrierile literare şi publicistice.