SĂRBĂTORI 2013: Ce faceţi cu animalul de companie când plecaţi în vacanţă

Toţi oamenii care au acasă un animăluţ de companie, fie el câine, pisică, peşte sau hamster, se confruntă cu o mare problemă atunci când vine momentul să plece în vacanţă: ce face cu prietenul necuvântător? Din fericire, în prezent există o mulţime de soluţii, pe placul tuturor.

23 dec. 2013, 08:59
SĂRBĂTORI 2013: Ce faceţi cu animalul de companie când plecaţi în vacanţă

Multe persoane preferă să îşi ia animalele cu ele în vacanţă, mai ales dacă este vorba de câini. În ceea ce priveşte pisicile sau alte animăluţe de companie, este mai greu să călătoreşti cu ele. Totuşi, dacă optaţi pentru această soluţie, trebuie să ştiţi că există hoteluri şi pensiuni la noi în ţară care primesc şi animale, deşi majoritatea nu acceptă acest lucru. De obicei, pentru animale se percepe o taxă care începe de la 30 de lei pe zi, până la 20% din valoarea unui loc în camera dublă.

Dacă alegeţi să plecaţi cu maşina, trebuie să ştiţi că pisicile şi câinii au, deseori, rău de maşină, aşa că pot vomita sau pot fi foarte agitate. Este recomandat ca, înainte de vacanţă, să se facă câteva drumuri scurte cu maşina, pentru ca animalul să se obişnuiască. Dacă vreţi ca animalul să stea în siguranţă, puteţi să îi cumpăraţi o centură specială pentru maşină sau o cuşcă, care se găseşte în magazinele de specialitate.

Dacă doriţi să plecaţi cu animalul în străinătate, aveţi de îndeplinit mai multe condiţii. Animalul trebuie să aibă un paşaport, semnat şi ştampilat de veterinar şi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, şi trebuie să poarte un cip de identificare, sub piele. Atunci când se implantează cipul, animalul primeşte şi un carnet de sănătate internaţional.
 
Înainte să plecaţi, trebuie să întrebaţi companiile aeriene – dacă este cazul – ce condiţii trebuie respectate. De exemplu, TAROM acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici, însă sub o anumite greutate – 8 kilograme, cu tot cu cuşcă. Animalele mai mari sunt transportate în cala avionului, tot în cuşca standard IATA, ce se poate procura fie din Aeroportul Otopeni, fie din magazinele pentru animale.
 
Citeşte şi:

Din păcate, nu puteţi călători prea uşor cu animalele în anumite ţări, precum Marea Britanie sau SUA, întrucât pe aceste destinaţii nu se acceptă la transport animale de companie, nici în cabină, nici în cală, ci doar în regim cargo. Mai mult, animalele vor petrece 6 luni în carantină la intrarea în aceste ţări.

Aşa că s-ar putea să preferaţi o altă variantă: să lăsaţi animalul la un hotel dedicat special necuvântătoarelor. În ţară există deja numeroase hoteluri de acest gen, pentru mai multe buzunare.

În Bucureşti, de exemplu, există mai multe hoteluri pentru animalele de companie ce oferă, în afară de cazare, mâncarea şi plimbarea animăluţului, dar şi alte facilităţi. Toate acestea oferă servicii şi pe perioada Crăciunului şi Anului Nou.

În general, camerele sunt mobilate, termoizolate, au geamuri termopan, încălzire şi aer condiţionat. Pentru cei care nu îşi pot permite să scoată mai mulţi bani din buzunare, există padocuri cu cuşti termoizolate şi încălzite.

Mai multe, animalele sunt supravegheate non-stop, au asistenţă medicală şi paznici şi pot fi văzute de proprietarii lor prin intermediul camerelor web montate în hotel.

Preţurile pornesc de la 30-40 de lei pe noapte, pentru camerele cele mai ieftine, şi pot ajunge până la 120 de lei, pentru camerele cu regim VIP.

Opţional, cât timp lăsaţi animalul la hotelul special, puteţi cere şi un program personalizat de educaţie şi dresaj şi servicii de cosmetică.

Pentru pisici, preţurile sunt cuprinse între 30-95 de lei pe noapte.

O altă soluţie ar fi să angajaţi o bonă pentru animalul de companie.Bona poate duce animalul la ea acasă sau poate locui în casa dumneavoastră cât timp sunteţi plecaţi.
 
Cea mai simplă soluţie este, însă, să lăsaţi animalul cu un prieten sau cu familia. Nu vă costă nimic, iar animăluţul se va bucura că stă în compania unor persoane cunoscute. Trebuie să vă asiguraţi, însă, că persoanele cunosc tot ce trebuie despre îngrijirea animalului: ce să îi dea şi ce să nu îi dea de mâncare, cum să se comporte cu el şi, dacă este cazul, de câte ori să fie scos afară pe zi.