Ce înseamnă să fii economist pe şantier? Anda Boer, Manager comercial de proiect în cadrul companiei STRABAG, ne spune cum pasiunea pentru meserie sfidează praful

Meseria de economist într-o companie, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu cifrele sau calculele şi cărora nu prea le-a plăcut în general matematica, este perceputa, in general, ca o activitate birocratica, de contopist. Că lucrurile nu stau chiar aşa, am aflat chiar de la sursă, stand de vorba cu dna Anda Boer, Manager comercial de proiect in cadrul companiei STRABAG.

27 oct. 2022, 12:09

Pe un şantier, economistul este partea mai puţin vizibilă a proiectului, însă chiar dacă nu este implicat direct în proiectarea viitoarelor drumuri sau clădiri, in aplicarea tehnologiilor de construcţie, el este totuşi liantul între oamenii care le realizează. Pentru dna Anda Boer, a lucra ca si economist pe un santier a devenit o pasiune. Ca absolventă a Colegiului Economic din Târgu Mureş şi apoi licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Petru Maior din acelaşi oraş, ea ne confirmă că economistul este cel care creează puntea între ceea ce este vizibil, construit de către echipele din şantier, de la muncitori până la ingineri şi finalizarea proiectului, in vederea obţinerii celor mai bune rezultate din punct de vedere financiar.

În august 2017, am participat la interviul organizat de STRABAG pentru postul de economist în cadrul şantierului de Autostradă A3 Lot 2 Ungheni-Ogra. Ulterior, lucrand in cadrul companiei, am realizat că meseria de economist nu presupune doar cifre şi calcule, poate fi foarte dinamica si cu provocari; necesita implicare, initiativa şi, în special, muncă în echipă. În Strabag am avut ocazia să particip la multe cursuri de specializare, nu doar în domeniul economico-financiar, dar şi în domeniul dezvoltarii personale, care ne ajuta la dezvoltarea unui mediu de lucru performant”, ne explică Anda.

Un astfel de program este şi Versatille Project Manager, o certificare în Project Management a Universităţii de Ştiinte Aplicate FH Campus Wien la care am participat împreună cu alţi doi colegi din România, în perioada 2020-2022. În cadrul cursului am învăţat şi ne-am perfecţionat în managementul marilor proiecte din domeniul construcţiilor”, exemplifică Anda.

Pentru ea, cea mai spectaculoasă etapă în carieră a fost trecerea de la functia de economist la cea de Manager Comercial de Proiect, pentru şantierul de Autostradă A3, Lot 1, Târgu Mureş – Ungheni, începând din iunie 2020. Când vine vorba de satisfacţii, o cuprinde o bucurie copilărească, iar ochii îi sclipesc. „Momentul în care un proiect este finalizat este momentul cel mai frumos. Atunci echipa implicată în proiect poate vedea in mod concret că munca depusă zi de zi are o finalitate şi ca „o bucată de pământ” a devenit un sector de autostradă, de care se vor bucura toti cei care vor trece pe acolo. Este cu siguranţă un moment memorabil”, spune Anda Boer.

Orice obiectiv indeplinit reprezintă o satisfacţie, o mulţumire personală. Mă simt împlinită în orice moment în care realizez ca am adus plus valoare proiectului prin munca depusă”, adaugă ea entuziasmată.

Dincolo de provocările legate de termene şi reglementari interne, există şi cele exterioare, legate de necesitatea de a ţine pasul cu concurenţa şi cu ultimele noutati în domeniu. STRABAG pune la dispoziţie angajaţilor sai toate instrumentele de lucru, inclusiv cele mai noi tehnologii in ce priveste proiectarea 3D, softuri informatice. Aceştia trebuie doar sa le integreze.

Aşadar, competiţia este continuă, cursa este contra cronometru, iar pentru cei care lucreaza cu pasiune este un izvor nesfarsit de provocari si satisfactii.