Ce legătură este între Nostradamus şi MasterChef

Figurile istorice remarcante sunt, de regulă, reţinute doar pentru domeniul în care au excelat. Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor persoanelor, ele nu s-au putut dedica întreaga viaţă unei singure activităţi, făcând multe alte lucruri, unele dintre ele chiar foarte bine.

18 iun. 2014, 10:01
Ce legătură este între Nostradamus şi MasterChef

5. Thomas Jefferson a fost un pionier al arheologiei americane

Puţină lume cunoaşte că Jefferson a avut o arie largă de preocupări în afara politicii: ştiinţă, muzică, arhitectură sau lingvistică.

Un domeniu care a simţit din plin influenţa lui Jefferson a fost arheologia. În timp ce îşi folosea cunoştinţele din domeniul limbilor nativilor americani pentru a descifra misterele culturii acestora, Jefferson a descoperit un cimitir indian, în apropierea casei sale din Virginia şi a decis să-l exploreze.

Acesta a devenit primul site arheologic din America iar trupurile a sute, poate chiar mii de indieni au fost cercetate pentru prima oară într-o perspectivă ştiinţifică, Jefferson folosind metode moderne de dezgropare şi catalogare. Notele luate în această perioadă au fost publicate în 1787, devenind prima lucrare tipărită având ca subiect arheologia  din Statele Unite.

4. Împăratul Hirohito a fost un respectat biolog marin

Unul dintre personajele cele mai controversate ale istoriei, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, Hirohito, a condus destinele ţării între 1926 şi 1989. În ciuda implicării sale, el nu a fost niciodată acuzat de crime de război şi a reuşit să rămână în fruntea ţării şi după cel de-al doilea Război Mondial.

Lăsând la o parte politica, în timpul său liber Hirohito s-a ocupat de pasiunea sa, biologia marină, căpătată încă dinainte de a ajunge împărat.

Cunoştinţele sale în domeniu erau mult superioare celor ale unui amator, el având propriul laborator şi o echipă de experţi care îl ajutau. El a descoperit şi clasificat numeroase animale marine, publicând numeroase studii ştiinţifice despre acestea.

3. Benjamin Franklin era un împătimit jucător de şah

Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite, era polivalent, excelând în numeroase domenii. Nu este deci surprinzător că, printre altele, era extrem de priceput la şah.

Deşi există îndoieli că Franclin ar fi fost primul jucător american de şah, este totuşi sigur că este primul jucător al cărui nume a fost cunoscut. Pasiunea sa pentru şah este menţionată în autobiografia sa, unde se menţionează un joc din 1733 cu un partener necunoscut. 

Franklin a scris şi “The Morals of Chess,” un eseu publicat în 1786, devenit a doua cea mai cunoscută lucrare din domeniu şi care este citată şi în zilele noastre.

2. Nostradamus a scris o… carte de bucate

Nostradamus a devenit celebru pentru predicţiile sale incredibil de precise care, de fapt, sunt scrise într-un limbaj extrem de alambicat şi nu au putut fi validate decât după petrecerea evenimentului.

Clarvăzător sau nu, Nostradamus merită însă să fie pomenit pentru contribuţia sa la gastronomie. Cea mai cunoscută lucrare a sa, Tratatul despre make-up şi gem (?!), include multe reţete adunate din alte surse, dar şi personale. Despre una dintre acestea, „gemul dragostei”, se spune că era o delicatesă atât de puternică, încât dacă două persoane gustau împreună din el, erau „forţate” să se îndrăgostească una de alta.

Între alte reţete se regăsesc una pentru vindecarea ciumei, mai multe laxative bazate pe rubarbă şi trandafiri, dar şi o metodă de a face părul blond.

1. Ian Fleming a fost spion

„Tatăl” celui mai cunoscut şi mai de succes spion din toate timpurile, James Bond, Ian Fleming s-a inspirat în crearea personajului său din activitatea depusă ca ofiţer de informaţii în Marina Britanică.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Flemming a pus la punct o mulţime de planuri care să contracareze ofensiva nazistă.

Chiar dacă mare parte din strategiile sale nu au fost puse în practică datorită evoluţiei războiului, ele au servit ca sursă de inspiraţie pentru intrigile din romanele sale.

Sursa: apropo.ro