Ce mâncăm în perioada postului? Cele mai indicate opțiuni alimentare și ce ar trebui să evităm

Postul Crăciunului a început deja pentru credincioși de pe 15 noiembrie și va ține până pe 24 decembrie, până în Ajunul Crăciunului. Pe lângă rugăciune și pregătirea spirituală, creștenii trebuie să se abțină de la mâncărurile "de dulce" și la carne, brânză, ouă, lactate.

27 nov. 2020, 18:27
Ce mâncăm în perioada postului? Cele mai indicate opțiuni alimentare și ce ar trebui să evităm

De asemenea, în zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea se consumă fără ulei și nu se bea vin.

În zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă la untdelemn, pește și vin. În ziua de Ajun se mănâncă doar seara și este voie doar: grâu fiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrig și poame.

Având în vedere toate aceste lucruri, mulți se întreabă ce ar putea, totuși, să mânânce astfel încât să le țină de foame fără probleme.

Nutriționiștii scot în evidență faptul că avem nevoie de vitamine și minerale, mai ales în perioada postului, fiindcă ne ajută să trecem mai ușor peste efectele neplăcute ale schimbărilor de vreme.

Se pot mânca dulciuri în post?

În momentul de față, pe piața din România există o mulțime de produse de post pe piață, inclusiv dulciuri. De asemenea, și fructele pot ține loc de desert și sunt și foarte sănătoase. Dacă preferați, mai degrabă, fructe confiate, și aceasta e o opțiune permisă în post.

O altă variantă de luat în considerare este desertul preparat în casă. Pe lângă clasicele plăcinte cu mere sau dovleac, sunt și o mulțime de rețete raw-vegane delicioase pe care le poți face cu lapte de cocos sau de migdale.

Ce feluri de mâncare sunt indicate

Cei mai mulți credincioși aleg să mănânce în perioada postului legume precum cartofi, fasole, varză. Însă, dacă cumva ne plictisim să repetăm mereu aceleași feluri, nu trebuie să uităm că sunt și alte variante. Spre exemplu, putem opta pentru mâncare de măsline, ciuperci, avocado, sfeclă roșie, mazăre, năut, linte. Sunt și o mulțime de rețele cu humus.

O altă idee face referire la supele și ciorbele de legume. Supa cremă de roșii, de cartofi cu morcovi, de ciuperci și lista poate continua. Fasolea neagră merge de minune în pilaf sau în ciorbele clasice de legume, în timp ce orezul brun este o garnitură foarte gustoasă pentru mâncărica de ciuperci.

Ce băuturi putem alege în perioada postului

Cele mai potrivite opțiuni sunt ceaiul și apa. De asemenea, ajută și la hidratare. Ceaiul poate fi ales în numeroase arome, iar o felie de lămâie adăugată ne dă vitamina C de care are nevoie organismul.

Și sucurile de fructe, legume și frunze verzi sunt foarte bune în perioada de post fiindcă ofertă un aport consistent de vitamine și ajută și la hidratare.

Citește și Postul Crăciunului 2020. De ce este bine ca, pe tot parcursul postului, să ţii oalele cu gura în jos