Ce manevră deşteaptă au făcut americanii pentru a atrage investitori din Europa

Scăderea preţului la gazele naturale în SUA a determinat companii europene să privească dincolo de Atlantic pentru a rămâne competitive. Printre acestea şi gigantul chimic BASF, care operează o uzină din oraşul german Ludwigshafen de pe Rin, scrie Washington Post.
Iulian Tudor
02 apr. 2013, 09:40
Ce manevră deşteaptă au făcut americanii pentru a atrage investitori din Europa

BASF, lider mondial în domeniul chimic, şi-a anunţat planurile de expansiune în SUA, unde preţurile la gaze naturale au scăzut la un sfert din cele din Europa, în mare parte datorită inovaţiilor americane în exploatarea gazului de şist, potrivit Agerpres.

Printre cele mai afectate industrii europene se numără cele mari consumatoare de energie, cum ar fi oţelăriile şi fabricile de produse chimice, deoarece folosesc gazele naturale ca materie prima şi sursă de energie. În contextul în care Europa a rămas în urmă în producţia de energie, producătorii de pe continent au avertizat că o reacţie în lanţ ar putea transfera tot mai multe investiţii spre SUA.

„A devenit clar, odată cu scăderea preţurilor la gaze şi electricitate în SUA, ca avem în acest moment un dezavantaj semnificativ faţă de competitorii noştri”, a declarat Gordon Moffat, directorul general al Eurofer, principalul grup de lobby pentru producătorii europeni de oţel.

Scurgerea investiţiilor din Europa către SUA costă locuri de muncă şi cântăreşte asupra deciziilor legate de politici de mediu ambiţioase şi costisitoare, despre care criticii spun că contribuie la decalajul energie-preţ.

În Ludwigshafen, mulţi văd SUA drept ţara viitorului. Din 2009, BASF a canalizat peste 5,7 miliarde dolari spre investiţii noi în America de Nord, printre care şi o uzină de acid formic în construcţie în Louisiana, unde compania va fabrica un produs chimic folosit pentru a dezgheţa piste, a argăsi piei şi a păstra hrana pentru animale.

Oficiali de top ai BASF spun că dacă Europa nu va permite o abordare mai agresivă a producţiei de energie, printre care şi utilizarea mai largă a fracturării hidraulice, tot mai multă fabricaţie se va muta în SUA.

„Este un proces foarte lent, dar continuu”, a declarat Harald Schwager, şeful operaţiunilor europene ale BASF, referindu-se la scurgerea fabricaţiei spre SUA. „Odata ce un client de-al nostru se hotărăşte să construiască o nouă fabrică în SUA, atunci acest client ne va solicita să fim aproape cu producţia noastră şi astfel asistăm la un proces de auto-accelerare, care va muta producţia in SUA”, a adăugat el.

Complexul din Ludwigshafen, care fabrică chimicale pentru o varietate de produse, de la scutece, spumă şi până la piese de maşină, se extinde uşor. Puţini dintre cei 38.000 de muncitori văd vreun pericol imediat pentru locurile lor de muncă. Dar oficiali sindicali văd în expansiunea în SUA o ameninţare.

Diferenţa în preţurile gazelor naturale s-a mărit rapid, lăsând companiile care iau decizii de investiţii cu perspectiva unor ani în faţă pentru a recupera decalajul. În 2007, preţurile la gazele naturale în SUA au fost cu doar aproximativ 20% mai mici decât în Europa, nu suficient pentru a remodela fundamental pieţele. Dar odată cu boom-ul în producţia de gaze de şist din SUA, generat în mare măsură de fracturarea hidraulică, preţurile au scăzut anul trecut la un sfert din cele europene. Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca preţurile din SUA să se menţină scăzute, oferind un avantaj pentru întreg procesul de fabricaţie localizat în SUA, prin preţuri mai mici la electricitate.

Preţurile la gaze sunt chiar mai mari în Asia comparativ cu Europa, canalizând în continuare investiţii spre SUA. Agenţia Internaţională a Energiei a prevăzut că SUA vor deveni cel mai mare producător mondial de gaze până în 2015, depăşind Rusia, care furnizează Europei cele mai multe gaze naturale.

„Diferenţele în costuri sunt atât de mari încât îndreaptă investiţiile spre SUA”, a declarat Will Pearson, analist pe probleme de energie la Eurasia Group, o companie de consultanţă economică.

Europa a început să folosească mult mai mult cărbune, care este mai ieftin, dar mult mai poluant decât gazul. Există totodată o presiune nouă pentru a începe exploatarea resurselor limitate de gaze de şist din Europa, în pofida preocupărilor legate de mediu.

SUA sunt însă în prezent favorizate, iar un număr tot mai mare de producători europeni şi-au anunţat planuri de a investi peste Atlantic. Printre aceştia şi producătorul austriac de oţel Voestalpine, care a anunţat luna trecută că va construi o uzină de procesare a minereului de fier în Texas, pentru a profita de preţurile scăzute la energie. Se aşteaptă ca uzina să coste 715 milioane dolari şi să creeze 150 de locuri de muncă. Compania şi-a propus totodată aproape să-şi dubleze producţia totală până în 2020, în mare parte prin extinderea în SUA şi aproape a abandonat noi investiţii majore în Europa.

„Nu trebuie să ne aşteptăm ca nivelul actual al producţiei din industria europeană să rămână la fel în următorii 10, 20 sau 50 de ani”, a declarat directorul executiv al Voestalpine, Wolfgang Eder pentru Washington Post. ‘Va trebui să reducem instalaţiile industriale în Europa pe termen lung’, a adăugat el.

Royal Dutch Shell a anunţat anul trecut planuri de a construi o instalaţie petrochimică în valoare de mai multe miliarde de dolari în Pennsylvania, care va angaja câteva sute de lucrătorii cu normă întreagă şi 10.000 în timpul construcţiei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 11 mai 2025. Impas pentru Dragon
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fiul lui Ionel Ganea este în continuare în stare gravă, intubat, în comă indusă. Detalii cutremurătoare ies la iveală
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Bill Gates a luat marea decizie. Ce va face cu averea colosală
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Se schimbă radical vremea în România! Lista zonelor afectate de brumă, ninsori și temperaturi scăzute
Cancan.ro
Un celebru artist a dezvăluit că suferă de cancer în stadiul 4: 'Acum câteva săptămâni am ajuns la spital' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Gigi Becali a început curățenia de vară la FCSB. Patru fotbaliști sunt out
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale