Mărturii cutremurătoare făcute de românii care au revenit în țară cu ultimul zbor din Israel: „Am văzut rachetele pe cer, a fost o noapte înspăimântătoare. Trăiesc în teroare”

Românii din Israel sau cei plecați în vizite au fost prinși în noul conflict politic dintre Iran și Israel. În weekend, traficul aerian a fost dat peste cap în urma atacului lansat de Iran.

15 apr. 2024, 11:13
Mărturii cutremurătoare făcute de românii care au revenit în țară cu ultimul zbor din Israel: „Am văzut rachetele pe cer, a fost o noapte înspăimântătoare. Trăiesc în teroare”

Duminică seara, românii s-au întors din Israel cu ultima cursă înainte de închiderea spațiului aerian. Pasagerii au mărturisit că au fost speriați și bulversați de teama că în orice moment ar putea să-și piardă familiile și prietenii apropiați.

Unii români au declarat la Antena 3 CNN că au trăit în teroare și că nu au putut să își revină decât atunci când au ajuns pe pământ românesc.

”Am văzut rachetele pe cer, în oraș, a fost o noapte înspăimântătoare”, spune unul dintre cei veniți în România, student la Medicină.

”Nu s-a auzit nimic în zona în care locuiesc. Teama e foarte mare. Am fost foarte îngrijorată”, mărturisește o altă româncă, la Antena 3 CNN.

”Era în jur de 01:00 dimineața, se auzeau sirene, focuri de armă, drone. Un atac foarte mare. Zborul meu a fost anulat, familia mea este, de asemenea, foarte speriată”, povestește un tănâr ajuns în România cu ultima cursă înainte de închiderea spațiului aerian.

”Viitorul meu în Israel nu e sigur. Spre exemplu, aș putea să-mi pierd oricând un membru al familiei. E mereu înfricoșător, trăiesc în teroare”, spune un alt tânăr ajuns la București.

Citește și: Preşedintele Iohannis şi premierul Ciolacu, mesaje de solidaritate cu Israelul: „Facem apel la evitarea unei escaladări”

Românii nu au solicitat până acum sprijin și asistență consulară

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni pentru News.ro că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin sau asistenţă consulară din partea cetăţenilor români aflaţi în Israel, după atacul cu rachete al Iranului.

”România a condamnat de la cel mai înalt nivel atacul Republicii Islamice Iran asupra Statului Israel şi reiterăm necesitatea evitării escaladărilor. Ne exprimăm preocuprea profundă cu privire la situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. Prin misiunile noastre din regiune, monitorizăm situaţia si suntem in legătura cu cetăţenii români”, a transmis pentru News.ro purtătorul de cuvânt al MAE,Radu Mihail Filip.

Purtătorul de cuvânt a precizat că ”până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin sau asistenţă consulară”.

O companie aeriană europeană a suspendat mai multe zboruri către Orientul Mijlociu

Grupul Lufthansa a transmis că suspendă zboruri către mai multe destinații din Orientul Mijlociu, incluzând Amman, Erbil, Tel Aviv, Beirut și Teheran. Decizia vine în contextul escaladării tensiunilor dintre Iran și Israel și vizează asigurarea securității pasagerilor și a echipajelor. Compania aeriană germană Lufthansa, împreună cu companiile aeriene elvețiene și austriece sub umbrela grupului, monitorizează îndeaproape situația de securitate din regiune și este în contact strâns cu autoritățile pentru a evalua riscurile și pentru a lua măsurile necesare.

Citește și: Benjamin Netanyahu, pregătit de război: „Vom învinge!”. Cabinetul de război al Israelului s-a reunit pentru a decide riposta