Ce mașini poți conduce în România de la 16 ani, fără permis. Cât costă şi care sunt cele mai bune FOTO

Pasionații de automobile trebuie să aştepte până la împlinirea vârstei de 18 ani, când pot să obțină permisul de conducere. Dacă nu mai ai răbdare, ai la dispoziție o soluție legală, cu ajutorul căreia să circuli pe drumurile publice chiar și începând cu 16 ani.

17 apr. 2022, 09:37
Ce mașini poți conduce în România de la 16 ani, fără permis. Cât costă şi care sunt cele mai bune FOTO
Ce mașini poți conduce în România de la 16 ani, fără permis

Ce mașini poți conduce în România de la 16 ani, fără permis, categroia B. Pentru obținerea unui permis auto, în România, trebuie să îndeplinești anumite condiții de vârstă, să faci o școală, să treci un examen. Astfel, pentru autovehicule B1, AM și A1 trebuie să ai 16 ani împliniți. Cu un permis AM se pot conduce vehicule ce intra în categoria de moped. Pentru a obține permis categoria B trebuie să ai 18 ani împliniți, tot la acesta vârstă putând să optezi și pentru categoria A2, C1 etc. Pentru C este nevoie să ai mai multă experinta și o vârstă împlinită de 21 de ani.

Ce mașini poți conduce în România de la 16 ani, fără permis, categoria B

Mașinile pentru care sunt permise înmatricularea și conducerea fără permis sunt disponibile într-o mare varietate, scrie autovit.ro. În ciuda acestui fapt, prețul lor nu este tocmai unul de neglijat, iar caracteristicile tehnice, precum și dotările de siguranță le recomandă strict ca pe soluții de moment.

Anunţul momentului pentru şoferi! Cine ar putea avea carnet fără examen suplimentar în România

Lista vehiculelor care se pot conduce fără permisul de conducere

Aixam Coupe este o mașină foarte cochetă în care încap până la două persoane. Are o capacitate cilindrică de 400 cmc, 5,4 CP. Poate atinge o viteză maximă de 45 km pe oră și capacitatea rezervorului fiind de 16 litri. Aixam 400 se poate achiziționa la suma de 9.800 euro, varianta S, cele de lux ajungând până la 118.00 euro.

Aixam Crossline este puțin mai mare ca și dimensiuni, având astfel un portbagaj mai generos. Astfel, dacă ai de dus mai multe bagaje, această variantă de mașina fără permis este mai bună, prețul fiind de asemenea în jur de 9.900 euro.

Bellier are un preţ în jur de 10.000 de euro, cu mici diferențe, în funcție de model. Poți să te îndrepți spre Bellier Jade Clasic, cu un motor diesel, cu capacitate cilindrică de 523 cmc, ce dezvoltă până la 5,4 CP, iar viteza maximă este de 45 km pe ora, cu un consum foarte mic, de numai 3,2 litri la 100 de km.

Chatenet necesuită un buget ceva mai ridicat, de aproximativ 13.000 euro. Ca și carateristici tehnice, CH26 are o capacitate cilindrică de 523 cmc, 5,4 CP, viteza maximă este de 45 km pe oră, iar consumul de 3 litri la 100 de km.

Grecav are o istorie mai lungă în spate și este un concurent important, fiind o mașină fără permis de conducere cu caracteristici bune și design plăcut. Transmisia este automată si o poți găsi la un preț in jur de 13.000 euro.

Microcar este o foarte bună variantă, un brand francez ce deține o mare parte din piața. Pretul este competitiv in functie de model şi dotări, între 10.000 şi 14.000 euro.