Ce medicamente să nu combini niciodată

Când trebuie să iei mai multe tipuri de medicamente, ai grijăla substanţele din compoziţia lor. Anumite pastile nu pot fi luate împreună, deoarece interacţiunea lor poate creşte riscul apariţiei altor afecţiuni, în timp ce în alte situaţii comprimatele nu vor mai avea efectele scontate.

30 mai 2016, 11:50
Ce medicamente să nu combini niciodată

Anticoagulantele nu se iau cu aspirină

Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante orale ( care împiedică apariţia cheagurilor de sânge) nu trebuie să le combine cu aspirină şi şi cu ibuprofen, deoarece creşte riscul de hemoragie internă.
Aspirina nu este indicată nici pacienţilor care iau antiacide, diuretice, antidiabetice şi nici celor care suferă de astm bronşic, deoarece poate înrăutăţi simptomele. În plus, persoanele care fac tratament cu antiinflamatoare trebuie să evite aspirina, pentru că favorizează apariţia ulcerului.

Administrarea concomitentă a statinelor şi antibioticelor este periculoasă
Medicamentele folosite pentru reducerea colesterolului „rău”, statinele, interacţionează negative cu antibioticele. Un studiu efectuat la Centrul de Medicină London din Ontario, Canada, a arătat că pacienţii de peste 65 de ani care făceau  tratament cu statine au fost de două ori mai predispuşi rabdomiolizei (distrugerea ţesutului muşchilor striaţi, în urma căreia se secretă în sânge mioglobină, pigment muscular toxic). Acest sindrom i-a afectat pe cei care luau statine în combinaţie cu claritromicină sau eritromicină.

Anumite antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc eficienţa pilulelor contraceptive.

Asocieri care trebuie evitate

Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei.

Eficienţa corticosteroizilor (medicamente cu o structură similar hormonilor) poate să scadă în combinaţie cu fenitoina şi rifampicina.

Anticoagulantele nu se iau împreună cu antidepresivele şi anxioliticele.

Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.

Medicamentele betablocante, utilizate în tratarea unor afecţiuni precum hipertensiunea arterială, glaucomul, infarct miocardic şi angina pectorală  nu se administrează cu antiaritmicele, pastille care corectează tulburările ritmului cardiac.

Antidepresivele nu se combină cu  medicamentele pentru tuse sau decongestionantele şi nici cu antiinflamatoarele nesteroidiene.

Ştiai că utilizarea pilulelor contraceptive nu este lipsită de riscuri? Află care sunt efectele lor secundare!