Ce meserii au candidații la parlamentare: Ingineri, jurişti, economiști, dar şi şoferi, menajere sau electricieni

Profesor, inginer, jurist, economist, medic - acestea sunt meseriile pe care le practică marea parte a candidaților la alegerile din 11 decembrie care s-au înscris în cursa electorală pentru a-i reprezenta pe bucureșteni în viitorul Parlament, arată Agerpres într-o sinteză. Dar peliste găsim şi şoferi, menajere sau croitorese.
Iulian Tudor
11 nov. 2016, 06:25
Ce meserii au candidații la parlamentare: Ingineri, jurişti, economiști, dar şi şoferi, menajere sau electricieni

Sunt și candidați avocați, arhitecți, jurnaliști, sociologi, psihologi, teologi, licențiați în științe politice și administrative, dar și cu ocupația de șofer, menajeră, croitoreasă, actor sau artist liric. Pe listele cu candidaturi înscrise la Biroul Electoral al Municipiului București se află atât pensionari, cât și studenți, iar unii dintre candidați sunt actuali deputați sau senatori.

Listele PNL sunt deschise de un profesor cu ocupația de consultant politic — Adriana Săftoiu și de medicul neurochirurg Leon Dănăilă. Candidații liberali sunt majoritatea economiști, juriști, ingineri, medici, avocați, profesori, dar mai sunt și sociologi, analiști politici, precum și studenți.

La ALDE, primii pe liste la Camera Deputaților și Senat sunt un inginer actualmente deputat — Daniel Constantin și tot un inginer și președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Profesia de inginer predomină la candidații ALDE, dar mulți dintre aceștia sunt economiști, juriști, avocați, profesori, medici, iar un candidat este teolog.

UDMR are la Camera Deputaților un inginer în fruntea listei — Birtalan Jozsef, care este și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, iar la Senat, un jurist cu ocupația de administrator — Budai Richard-Tiberius. Din partea UDMR mai candidează un arheolog, un team leader, un operator calculator, un manager sportiv, un șofer, un inginer chimist cu ocupația de chelner. Un candidat este de profesie coregraf și are ocupația de instructor auto, altul este lăcătuș-mecanic cu ocupația de tipograf-instalator, o candidată este dactilografă și are ocupația de menajeră, iar o altă candidată este casnică și pensionară.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2016. A început campania electorală. Ce se întâmplă cu panourile politicienilor

Din partea PSD candidează mai mulți actuali parlamentari. Inginerul Gabriel Petrea, director general adjunct, deschide lista la Camera Deputaților; la Senat, profesorul universitar Ecaterina Andronescu este prima pe listă. Între candidații social-democrați — care au profesii diferite, de la medici, juriști la economiști, ingineri, profesori — se află un secretar de stat, dar și un artist liric.

Candidații PMP pe primele locuri la Cameră sunt inginerul Valeriu Steriu și istoricul Eugen Tomac, în prezent deputați, iar la Senat pe primul loc se află fostul șef al statului Traian Băsescu, de profesie ofițer de marină, președinte al acestui partid. Ceilalți candidați sunt ingineri, avocați, juriști, economiști, profesori, studenți, precum și un jurnalist.

La Partidul Ecologist Român (PER) deschid listele doi actuali senatori, economistul Cristian Bodea și, respectiv, biologul Dumitru Pelican. În rest, PER mai are doar un candidat la Camera Deputaților și unul la Senat.

Din partea PRM, la Camera Deputaților, jurnalista Lidia Vadim-Tudor se află pe primul loc pe liste, iar la Senat profesorul de matematică Adrian Popescu. La PRM candidează, printre alții, un pastor, un căpitan de cursă lungă pensionar, doi șoferi, o casieră la tonetă RATB, o ingineră fără ocupație, un agent de pază.

Partidul Socialist Român (PSR) a înscris câte 6 candidați pentru Camera Deputaților și Senat, iar listele sunt deschise de medicul neurochirurg Constantin-Titian Filip și, respectiv, Petrică Dima, ofițer MAI și administrator de firmă.

De la Uniunea Salvați România (USR) candidează la Camera Deputaților matematicianul și cercetătorul Nicușor Dan, cap de listă, urmat de Cristian Ghinea, licențiat în științe politice. La Senat, filologul Vlad Alexandrescu, profesor universitar, se află pe primul loc.

Alianța Noastră România (ANR) are în fruntea listelor un economist profesor universitar — Mircea Coșea și, respectiv, un profesor și cercetător științific — Marian Munteanu. Între ceilalți candidați ai ANR se află informaticieni, un actor, șoferi, un psiholog, dar și o croitoreasă și un tehnician la Metrorex.

Din partea Partidului România Unită (PRU) pe primele locuri pe liste sunt Bogdan Diaconu — jurist și deputat și Lucian Bolcaș — avocat și senator. Printre candidații PRU se mai află un student, un taximetrist cu profesia de tehnician chimist, un electrician, un operator casier.

De la organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale au depus candidaturi ingineri, economiști, avocați, juriști, profesori, medici, jurnaliști, dar și persoane cu profesii precum teolog, matematician. Unii dintre candidații care deschid listele sunt actualmente deputați.

Din partea FDGR candidează un subsecretar de stat, Uniunea Polonezilor din România are un candidat agent poștal, iar Uniunea Culturală a Rutenilor din România a propus printre candidați un muncitor strungar și un asistent maternal.

În ceea ce privește candidații independenți la Camera Deputaților, doi sunt avocați, și anume Elena Udrea, care în prezent este și deputat, și George-Alexandru Manciu. Teodor Paleologu este profesor, iar Remus Cernea se prezintă ca filosof de profesie cu ocupația de activist civic și deputat. Ion-Gabriel Lință este inginer și administratorul unei societăți comerciale, în timp ce Vișinel-Costel Bălan este jurist și președintele „Asociației Desenăm Viitorul Tău”.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Floarea de primăvară pe care să nu o plantezi niciodată lângă roșiile, castraveții și ardeii din grădină. E superbă, are un parfum puternic, dar distruge solul din jurul ei
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile