Ce modele şi câte telefoane şi-au cumpărat românii în 2011

Anul trecut în România s-au comercializat în jur de 3 milioane de terminale mobile, iar numărul de smartphone-uri a avut o pondere de 17% din total, potrivit lui Costin Soare, director comercial al lanţului de magazine GSM, Internity.

07 feb. 2012, 14:59

În 2012 numărul terminalelor vândute va fi asemănător cu anul trecut, dar numărul de smartphone-uri ar putea avea o pondere de 30%, estimează director comercial al lanţului de magazine GSM, Internity, Costin Soare.

Cred că în 2012 va fi un an al serviciilor adăugate şi al accesoriilor. Referitor la servicii, fie că ele sunt parte din abonament (ex. internetul mobil), fie adiţionale (buy back, asigurări, transfer de content între telefoane etc), jucătorii din piaţă au nevoie de business adiţional care să compenseze scăderea numărului de noi abonaţi. În ceea ce priveşte accesoriile, ponderea din ce în ce mai mare a telefoanelor inteligente în vânzări determină o creştere a vânzărilor de accesorii – huse fashion sau de protecţie, încărcătoare adiţionale de birou sau masină.Vom avea un an dificil dar şi interesant”, a declarat pentru RTV.NET, Costin Soare (FOTO).

Preţul mediu am telefoanelor inteligente a scăzut cu 16%

Smartphone s-au vândut în 2011 în medie cu un preţ mai mic cu 16% faţă de 2010, iar anul acesta trendul se va menţine.

„An de an, preţul mediu de vânzare pentru telefoane, fie ele clasice sau inteligente, scade. Este deja de notorietate evoluţia preţului în această industrie şi, de multe ori, boom-ul de vânzări pentru anumite repere nu este în momentul lansării lor, ci după prima reducere de preţ. Mai mult, prin aceste reduceri succesive, multe produse reuşesc să aibă o viaţă lungă şi de succes în gamele retailerilor şi ale operatorilor”, a mai declarat Soare.

La fel ca şi în comerţul online, retailul GSM a cunoscut o creştere semnificativă a vânzărilor.

„Chiar dacă primele nouă luni ale lui 2011 au fost extrem de dificile, am avut surpriza unui trimestru 4 bun, peste aşteptările noastre. Ne dă încredere pentru anul acesta însă nu trebuie neglijat contextul în care ne aflăm în  Europa. Nu cred că putem discuta de creşteri de piaţă în 2012, cred că este un an al continuării optimizării reţelelor de magazine, al cheltuielilor în general şi, asa cum spuneam, al serviciilor si produselor adaugate”, a declarat directorul comercial al Internity.

Potrivit operatorilor, printre cele mai vândute terminale smartphone din 2011 s-au situat Samsung Galaxy S2 şi iPhone 4, produs ce cei de la Apple.


loading...