Ce multinaţionale vor primi ajutoare de la stat. Iată câţi bani solicită de la Ministerul Finanţelor

Ministerul de Finanțe a publicat luni lista companiilor care investesc minimum 10 milioane de euro și care vor primi ajutor din partea statului. Pirelli, Arctic și Bosch sunt printre firmele care vor primi bani de la Ministerul de Finanțe.

29 aug. 2016, 12:49
Ce multinaţionale vor primi ajutoare de la stat. Iată câţi bani solicită de la Ministerul Finanţelor

Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Din totalul de 36 de solicitări depuse, Ministerul a ales să aprobe șase. Acestea au o valoare totală de 2,28 miliarde de lei.

„Din 36 de proiecte de investiții au fost selectate șase în valoare totală de 2.28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele șase cereri de acord pentru finanțare și anunțate rezultatele finale,” se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Finanțe.

Interesul pentru programul guvernului a fost mare. Cele 36 de cereri depuse în perioada 11.07 – 22.08.2016 vizau investiții în valoare totală de 5.47 de miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1.98 de miliarde de lei în condițiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei.

Pentru a face o departajare corectă, ministerul a întocmit un punctaj pentru fiecare proiect în parte. Acesta a vizat valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locația realizării investiției, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate) și valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).

Pe lista, potrivit News.ro, se află companiile Pirelli Tyres România SRL, cu 128,9 milioane lei de la stat, Arctic SA, cu 163,2 milioane lei, Clariant Products Ro SRL, cu 68,7 milioane lei, Robert Bosch SRL 97 milioane lei, Safe Med International SRL, cu 72,85 milioane lei şi Alu Menziken SRL cu 90,9 milioane lei.

Citeşte şi Scutirile la plata impozitelor pentru soţii veteranilor şi văduvele de război, reintroduse de Ministerul Finanţelor