Ce nu ai voie să pui pe gard dacă stai la curte. Greşeala care îți poate aduce amenzi usturătoare!

În ultimii ani, numărul autovehiculelor în România a crescut semnificativ, iar acest lucru a determinat o goană după locurile de parcare. Românii, cunoscuți ca fiind extrem de inventivi au găsit imediat tot felul de soluții alternative, cum ar fi blocarea spațiilor cu pietre sau cutii.

27 oct. 2023, 22:50
Ce nu ai voie să pui pe gard dacă stai la curte. Greşeala care îți poate aduce amenzi usturătoare!
Greșeala banală care îți poate aduce amenzi usturătoare!

Greșeala banală care îți poate aduce amenzi usturătoare! Cu toate acestea puțini sunt cei care știu că dacă apelează la astfel de practici riscă sancțiuni mari.

Citește și DOCUMENT S-a pornit cronometrul, amenzi de 1.000 de lei pentru românii care nu au repartitoare până la 31 decembrie 2023

Greșeala banală care îți poate aduce amenzi usturătoare!

În România, metodele alternative de asigurare a unui loc de parcare, precum blocarea unui spațiu cu pietre, cutii, lăzi sau tomberoane, dar și instalarea de afișe pe garduri cu inscripții precum ”Parcarea interzisă”, ”Nu parcați”, ”Loc rezervat” sau orice alt text similar constituie infracțiune.

”Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea pozițiilor acestora, fără autorizație eliberată de autoritățile competente, […] se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede clar Art. 339 (1) din Codul Penal.

Și șoferii care parchează neregulamentar riscă să fie sancționați și asta pentru că parcarea în fața porții este interzisă, dacă prin asta se blochează accesul în curte sau garaj. Astfel, șoferii care sunt prinși pe picior greșit riscă amenzi cuprinse între 290 și 725 de lei, dar și ridicarea mașinii.

În prezent, România dispune de 1.275.603 locuri de parcare publice pentru peste 10 milioane de mașini, potrivit Inventarului Parcărilor Publice 2022, realizat de o companie privată.

“Pentru cele peste 10 milioane de vehicule din România avem circa 1.300.000 de locuri de parcare publice, dintre care 792.244 sunt rezidenţiale (60%) și 414.286 sunt la bordură (on-street) – 32% din total, în mediul urban.

Observăm creșterea eforturilor de digitalizare a parcarilor publice, prin hărți electronice ale parcărilor și modalități de plată extinse.

Unde sunt celelalte locuri de parcare pentru cele 10 milioane de mașini? O bună parte, pe carosabil, nemarcate si ne-inventariate. Altele sunt ilegale și, în plus, mai sunt și foarte multe locuri de parcare private”, a declarat CEO-ul companiei, Cornel Bărbuț, potrivit fanatik.ro.

În cât timp pot primi şoferii acasă amenzile pentru depăşirea vitezei, dacă au fost depistaţi de radar

Depășirea cu mai mult de 10 km/h a vitezei maxime stabilite pentru un tronson de drum se sancționează cu amendă, iar cei care depăşesc viteza limită cu peste 50 km/h se aleg, pe lângă amendă, și cu suspendarea permisului de conducere.

În general, sancţiunile pentru depăşirea vitezei se aplică pe loc de polițiștii de la rutieră, dar sunt cazuri când șoferii primesc acasă amenda, dacă au fost depistaţi cu un aparat radar.

În cazul în care polițiștii nu sancționează pe loc șoferul, procedura este puțin mai complexă, potrivit explicaţiilor oferite de Promotor.

Ofițerii trebuie să analizeze imaginile video, să identifice numărul de înmatriculare în baza de date și să trimită proprietarului vehiculului o notificare. Prin această scrisoare, îl înștiințează pe posesorul mașinii cu privire la data și localitatea în care mașina sa a fost înregistrată de aparatul radar că a depășit viteza limită.

Apoi, proprietarul este obligat să transmită poliției cine conducea mașina în acel moment.

Odată ce autoritățile au stabilit cine era la volanul mașinii, vor emite pe numele respectivei persoane o citație. Sau vor întocmi direct amenda și o vor transmite prin poștă.

În general, amenda de radar o poți primi acasă în cel mult 6 luni de la data la care ai fost înregistrat că ai depășit viteza.

Citește și Cod rutier 2023. Artificiul prin care MAI măreşte cuantumul amenzilor şi la 14.500 de lei