Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat. Îți dăunează grav sănătății

Există diverse mituri privind activitățile pe care nu ar trebui să le facem imediat după ce am mâncat. Nutriționiștii și specialiștii ne spun exact care sunt lucrurile interzise după o miasă copioasă.
Filip Stan
16 mart. 2024, 06:53
Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat. Îți dăunează grav sănătății
Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat. Îți dăunează grav sănătății

Știm că nu trebuie să facem anumite lucruri după ce am mâncat, dar nu cunoaștem și explicația lor științifică. Specialiștii în nutriție și medicină ne explică în ce fel influențează unele activități sănătatea noastră după o masă bogată.

Citește și: Cum să îți pregătești organismul pentru Postul Paștelui. Alimentele benefice pe care trebuie să le consumi în cele 40 de zile

Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat

Cu toții știm că după masă organismul are nevoie de un timp pentru a procesa hrana. Acesta este și motivul pentru care există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci.

Duș sau baie

Dușul, de exemplu, este o contraindicație, dar nu mulți știu și de ce. Când faci o baie sau un duș cald, un proces numit acțiune hipertermică este stimulat în corp. Acest proces crește temperatura internă a corpului cu un grad sau două. În mod normal, acțiunea hipertermică este bună pentru organism pentru că stimulează sistemul imunitar relaxează sistemul nervos stimulează glandele sudoripare pentru a elimina toxinele. După ce mănânci însă, corpul tău este deja la o temperatură mai crescută. Căldura pe care o simți în corp după o masă copioasă apare pentru că trupul direcționează fluxul sanguin crescut către organele digestive.

Când faci duș după masă, sângele se concentrează pentru a regla temperatura corpului, ceea ce poate duce la probleme digestive, deoarece acest proces necesită multă energie. O baie poate crește și ritmul cardiac, ceea ce se simte destul inconfortabil pe stomacul plin. În mod normal, se recomandă 20 de minute după masă înainte de a intra la duș, dar nu există studii disponibile care să sugereze o cronologie exactă, arată site-ul healthline.com.

Somn imediat după masă

Și a mânca o masă copioasă înainte de culcare poate face mai mult rău decât bine. Cercetările arată că a mânca înainte de culcare are unele riscuri pentru sănătate, inclusiv: somn precar, metabolism mai lent, reflux gastric, indigestie sau arsuri la stomac. În plus, studiile arată că mâncatul târziu în noapte duce la un aport caloric mai mare în comparație cu mâncatul mai devreme în timpul zilei. Cu alte cuvinte, mâncatul înainte de culcare te poate face să te simți mai puțin sătul, în ciuda faptului că mănânci mai mult decât ai mânca în alte momente ale zilei.

Ca regulă generală, nutriționiștii spun să aștepți aproximativ trei ore pentru a te culca după ce mănânci. De exemplu, dacă iei cina la 18:00, așteaptă până la 21:00 pentru a te pune la somn. Acest lucru permite să aibă loc o anumită digestie și dă timp conținutului stomacului să se deplaseze în intestin.

Exerciții intense

Dacă te antrenezi fizic imediat după ce mănânci, s-ar putea să nu beneficiezi pe deplin de nutrienții din alimente. Organismul tău poate fi ocupat cu direcționarea sângelui și a energiei către mușchi pentru a susține activitatea fizică, ceea ce ar putea afecta absorbția adecvată a nutrienților esențiali. Dacă te implici în activități fizice intense imediat după masă, există un risc crescut de crampe stomacale sau abdominale. Acest lucru apare tot din cauza redistribuirii fluxului sanguin către mușchi, ceea ce poate afecta negativ procesul de digestie.

Fumatul

Fumatul afectează negativ sistemul digestiv în mai multe moduri. În primul rând, substanțele chimice din fumul de țigară pot irita mucoasa stomacului și a esofagului, crescând riscul de inflamație și de afecțiuni precum gastrita sau esofagita. De asemenea, fumatul poate provoca scăderea fluxului sanguin către tractul digestiv, afectând astfel procesul de digestie și absorbția nutrienților esențiali.

Consumul excesiv de lichide

Consumul excesiv de lichide imediat după masă poate dilua sucul gastric și poate încetini procesul de digestie. Sucul gastric este esențial pentru descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. Este recomandat să bei lichide în timpul meselor, dar în cantități moderate pentru a nu perturba echilibrul digestiei.

Stresul

Cei mai mulți dintre noi nu gândesc în timp ce mâncăm, dar după ce am terminat, începem să ne stresăm în legătură cu ce am mâncat și cât de mult am mâncat. Nu face acest lucru, deoarece stresul poate duce la creșterea nivelului de cortizol, ceea ce este și mai rău. Situațiile stresante sau emoțiile puternice imediat după masă pot afecta sistemul digestiv prin activarea răspunsului de „luptă sau fugi” al organismului. Acest lucru poate duce la reducerea fluxului sanguin către tractul digestiv și la încetinirea procesului de digestie. De asemenea, stresul poate contribui la apariția unor simptome digestive, cum ar fi crampele abdominale, diareea sau constipația.

Consumul excesiv de deserturi

Consumul excesiv de deserturi imediat după masă poate perturba echilibrul glicemic al organismului. Alimentele bogate în zahăr pot determina creșteri rapide ale nivelului de glucoză din sânge, urmate de scăderi bruște, ceea ce poate afecta nivelul de energie și poate provoca senzații de oboseală sau somnolență. De asemenea, consumul excesiv de dulciuri poate contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea unor afecțiuni precum diabetul și boala metabolică.

Citește și: Alimente bogate în mangan care te ajută să slăbești. Care sunt beneficiile aduse în organism

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Cum s-au îmbrăcat soțiile de fotbaliști la nunta lui Florinel Coman și a Ioanei Timofeciuc. Dennis Man, Darius Olaru și Denis Alibec s-au numărat printre invitați
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Fabrica unică în Europa care se construiește în România. Este amplasată strategic, produce ceea ce caută toate țările puternice din lume și va avea mare succes pentru viitor
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Judecătoria Sectorului 1 a luat decizia definitivă azi, 13 iunie. NU mai poate face nimic
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă ai anvelopele de iarnă montate pe maşină vara? Ce spune exact Codul Rutier, la ce pericole te expui
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Netanyahu s-a comportat neobișnuit înainte de atacul asupra Iranului, dezvăluie medicul său
wowbiz.ro
Imaginile care îți frâng inima: fetița Teodorei, surprinsă pentru prima dată după tragedie. Cum a reacționat când și-a revăzut prietenii
Spynews
Jo trece prin momente dificile. Mesajul sfâșietor publicat de artistă: "Am atâtea întrebări"
Spynews
Orașul superb din Croația pe care să îl vizitezi. Locul este popular pentru plajele întinse și istoria bogată
Evz.ro
Revine marele film care a făcut furori. Delir printre fanii producției
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Un nou cuplu în sportul românesc. Fotbalistul de la Steaua s-a cuplat cu rebela tenisului românesc
kanald.ro
Un cuplu britanic și-a luat rămas bun pe Instagram înainte de prăbușirea zborului Air India. Ce mesaj au transmis aceștia chiar înainte de decolare
Cancan.ro
Tabel exclusiv pentru femei | Câți bani vei primi când ieși la pensie, în funcție de data nașterii și de stagiul complet de cotizare
Playsport.ro
Toyota a anunțat mașina care merge cu APĂ. Cum ar putea desființa electricele și...
Capital.ro
Lumea televiziunii e în doliu. S-a stins cea mai iubită vedetă TV. A fost o inspirație pentru o generație întreagă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nicușor Dan, pus la zid pentru gestul devenit viral în România: „Păcat că la inundații n-a fost”
stirilekanald.ro
Soț și soție, găsiți morți în cort, în timpul unei drumeții! Ireal care a fost cauza decesului
Ultimă oră. Ilie Bolojan a refuză. Care este noua variantă
MediaFlux
Profesorii încep protestele! Examenele și finalul anului sunt în pericol
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spectacol cu robot dansator pe manele, la zilele unei comune din Teleorman, fără canalizare  (VIDEO)