Ce nu ştiai despre strănut

Dacă strănut înseamnă că sunt bolnav? Nu neapărat. Într-adevăr, strănutul este una dintre manifestările afecţiunilor respiratorii, însă acesta poate fi provocat şi de alți factori.

13 mai 2016, 10:27
Ce nu ştiai despre strănut

Alergia la anumite substanțe

Alergia la anumite substanțe, precum polenul sau părul de animale ne poate face să strănutăm. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în urma inhalării acestor compuși este afectat tractul respirator superior și atunci strănutăm mai des.

Mirosurile puternice

De asemenea, anumite substanțe iritante sunt cauze ale strănutului. Și aici putem să amintim mirosurile puternice, piperul, praful și multe altele.

Schimbările de temperatură

De asemenea, schimbările de temperatură provoacă strănutul. Care este legătura dintre cele două? Temperatura este un factor iritant, iar trecerea de la cald la rece sau invers poate favoriza apariția strănutului. Putem observa acest lucru și atunci când dăm drumul la aerul condiționat.

Cât e de periculos un strănut

Un studiu efectuat de un medic britanic și prezentat de Daily Mail a arătat că, într-o zona aglomerată, un strănut poate infecta mai mult de 150 de persoane. Asta dacă cel care strănută nu o face într-un șervețel. În timpul unui strănut, peste 100.000 de mici particule de salivă ajung în aer.

Cum scăpăm de strănut

USTUROI. Există numeroase remedii naturiste împotriva strănutului frecvent. Printre acestea regăsim usturoiul. Însă, ca să obțineți rezultatul dorit trebuie consumat crud.

CEAI DE MUȘEȚEL. De asemenea, dacă strănuți des este recomandat să bei o ceaşcă de ceai de muşeţel. Muşeţelul este un antihistaminic natural şi un sedativ uşor.

MIERE ȘI LĂMÂIE. Și aceste două produse te pot ajuta să scapi de strănut. Iată ce trebuie să faci: adaugă miere şi lămâie într-o cană cu ceai.

Ce mai poți face? Când îţi vine să strănuţi, apasă cu limba în spatele incisivilor centrali superiori. Presează tare, până când senzaţia de strănut dispare.

Află ce este bine să mănânci dacă ai rinită alergică AICI