Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. Sancţiunile ajung la amenzi de 10.000 de lei sau la închisoare de la doi la cinci ani!

Proprietarii de animale de companie sunt obligați de lege să le asigure acestora condiții bune de trai. În plus, în cazul unora dintre aceste animale, de exemplu în cazul câinilor de rasă comună, proprietarii sunt obligați să le sterilizeze și să le microcipeze. În caz contrar, amenzile ajung la zeci de mii de lei.

11 dec. 2022, 09:59
Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. Sancţiunile ajung la amenzi de 10.000 de lei sau la închisoare de la doi la cinci ani!
Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. Sancţiunile ajung la amenzi de10.000 de lei sau la închisoare de la doi la cinci ani!

Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. OUG 155/2001 prevede că sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special, este obligatorie! Asta înseamnă că, obligatoriu, câinii de rasă comună trebuie sterilizați, altfel stăpânii acestora riscă amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Totodată, este interzisă abandonarea câinilor adoptați din adăposturi, nerespectarea acestei reguli putând fi pedepsită cu închisoarea. Nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, informează avocat.net.

Citeşte şi: Amenzi usturătoare dacă bei alcool în spațiul public. Polițiștii din Capitală au început deja să aplice sancțiuni. Iată zonele unde e complet interzis să faci asta

De asemenea, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Cei ce nu respectă această regulă riscă aceeași sancțiune aplicată și pentru nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor, adică amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Citeşte şi: Românii care stau la bloc sau la casă riscă amenzi de 100.000 de lei. Este interzis să facă asta!

OUG 155/2001 mai stabilește și că este interzis abandonul câinilor revendicați ori adoptați din adăposturi. În acest caz, sancțiunile sunt mai dure decât în cazul nerespectării obligației de sterilizare sau microcipare. Mai exact, sancțiunea este de închisoare de la doi la cinci ani! Pe de altă parte, stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei!