Tinerii care nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat din această vară urmează să îngroașe rândurile celor 470.000 de șomeri.
Un sfert dintre tinerii care au până în 24 de ani nu lucrează, pentru că nu au nicio calificare și nici nu sunt interesați să facă gratuit cursuri de formare. Însă, ceea ce este grav este că au așteptări nerealiste de la viață.
Citește și: Salarii 2025. Angajatorii vor fi obligați să afișeze salariul în anunțul de angajare până în 2026
Reporter: „Ce specializare aveți?”
Elev: „Pe carne, măcelar. Vreau să mă fac ori psiholog, ori avocat. – Facultatea de… – Drept!”, a spus un tânăr pentru Pro TV.
Reprezentanții industriei ospitalității se plâng de ani de zile că nu găsesc ospătari și bucătari serioși și bine pregătiți. Asta, cu toate că avem 58 de licee în țară pentru acest domeniu.
Cei care pică examenul de Bac sau nici măcar nu s-au înscris la probe sunt așteptați în primele 60 de zile după rezultate la agențiile forțelor de muncă din județul lor. Altfel, la finalul liceului pierd și asigurarea medicală, și șansa de a-și găsi un serviciu din bazele de date ale agențiilor. Primele două luni după înscriere sunt cruciale.
„Dacă absolvenții se vor încadra pe piața muncii în această perioadă de 60 de zile, ei vor beneficia de o primă de inserție, 1980 de lei. Acești bani îi vor primi în două tranșe.”, a spus Răzvan Marian Munteanu, purtător de cuvânt ANOFM.
În cazul în care absolventul nu și-a găsit un loc de muncă, acesta va primi un ajutor de șomaj în valoare de 330 de lei pe lună, timp de șase luni. Însă, în acest timp poate face gratuit cursuri de calificare pentru agent de turism și de pază, șofer, menajeră, bucătar-cofetar sau muncitor constructor.
Atunci când se angajează, tânărul mai ia de la stat o primă de activare în valoare de 1.000 de lei.