Ce pacienţi trebuie să se prezinte la centrele de evaluare COVID-19 şi cine nu trebuie să ia ANTIVIRALE

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti, a explicat că spitalul şi centrele de evaluare nu sunt destinate testării pentru depistarea COVID-19, ci aici trebuie să se prezinte pacienţii deja confirmaţi oficial pozitiv printr-un test antigen sau PCR. Testarea se face fie la medicul de familie, fie în laboratoare acreditate. De asemenea, medicul atrage atenţia cu privire la administrarea antiviralelor, care nu sunt recomandate tuturor bolnavilor COVID-19.

20 ian. 2022, 18:13
Ce pacienţi trebuie să se prezinte la centrele de evaluare COVID-19 şi cine nu trebuie să ia ANTIVIRALE

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti a explicat ce pacienţi trebuie să se prezinte la centrele de evaluare COVID-19.

„Acestea sunt centre de evaluare a pacienţilor confirmaţi pozitiv SARS-CoV-2, nu sunt centre de testare. Oamenii cer pentru că nu au primit mesajul corect sau nu au avut răbdare să citească până la capăt.

Vin ca să se testeze de COVID la spital, noi nu facem teste în spital decât în cazurile grave care ajung, suspiciuni majore, cu atât mai puţin în centrele de evaluare, acolo nu facem deloc testare, acolo vin cei confirmaţi oficial.

Citeşte şi: Simptomele care arată că un copil poate fi infectat cu Omicron. Avertismentul medicului Mihai Craiu

Durata la care este bine să se adreseze centrelor luând în considerare posibilitatea tratamentului antiviral este de maximum 5 zile. Eficienţa tratamentului antiviral pe care l-ar putea primi de la aceste centre este în primele 5 zile de la debutul bolii, de la debutul simptomelor de boală.

Aici ar trebui să vină pacienţi care sunt îndrumaţi de către medicii de familie, pacienţi care au fost testaţi pozitiv, oficial, deci nu acasă, singuri, cu testul, deci confirmaţi în coronaforms de către medicul de familie sau un laborator confirmat pentru a face acest lucru sau DSP. Trebuie confirmaţi ori de PCR ori de antigen conform legislaţiei, dar de către un laborator acreditat care are evidenţa şi introduce datele în baza de date coronaforms, unde fiecare pacient confirmat pozitiv este regăsit cu ajutorul CNP-ului. Aceşti pacienţi sunt îndrumaţi pentru evaluare dacă au factori de risc şi dacă în gândirea medicilor care i-au îndrumat, aceşti pacienţi ar putea beneficia de tratament antiviral”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti pentru news.ro.

Citeşte şi: Raed Arafat, avertisment în ziua în care s-au înregistrat aproape 20.000 de infectări: „Este risc să apară creşteri mai mari”

Medicul a explicat şi cine va primi şi cine nu va primi recomandare de administrare de antitivirale pentru COVID-19. Pacienţii COVID-19 vor putea primi recomandare pentru administrarea Molnupiravir sau Paxlovid.

„Copiii sub 18 ani sunt excluşi până la acest moment, vom vedea mai târziu, gravidele, mamele care alăptează, şi toţi ceilalţi care au contraindicaţie medicală punctuală, interacţiuni medicamentoase, tratamente concomitente pentru alte boli care ar putea interacţiona major cu ceea ce ar primi, pacienţi cu insuficienţă severă renală sau hepatică, dializaţi, de exemplu, aceştia nu au indicaţie pentru tratamentele antivirale sau dacă este vorba despre cei cu alte tipuri de tratamente, trebuie apreciat punctual de la caz la caz de către medic, să vadă dacă îi poate da sau nu îi poate da, care ar fi atitudinea cea mai corectă”, a mai explicat Dr. Simin Aysel Florescu.