Ce pericol îi așteaptă pe români după marele cutremur resimțit în Turcia și Siria. Gheorghe Mărmureanu, totul despre legătura cu seismele din România

Gheorghe Mărmureanu, cunoscut seismolog, a explicat dacă ar putea fi afectată sau nu România de cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria.

06 feb. 2023, 13:43
Ce pericol îi așteaptă pe români după marele cutremur resimțit în Turcia și Siria. Gheorghe Mărmureanu, totul despre legătura cu seismele din România

Gheorghe Mărmureanu a explicat ce efecte pot avea cutremurele din Turcia și Siria în țara noastră.

„Nu, niciodată cutremurele din Turcia nu produc efecte ca influență pe zona Vrancea. Nu”, a declarat categoric seismologul Gheorghe Mărmureanu, la Realitatea PLUS.

„Este imposibil să nu fie vreo influență. Dar niciun cutremur care a fost puternic în Turcia nu a produs în România niciodată pierderi de vieți omenești sau pagube materiale. Cutremurele din Turcia încep din vest, se propagă către apus, producând efecte puternice la Istanbul, apoi continuă prin Marea Marmara, intră într-o parte în falie în Africa și iese undeva în Oceanul Atlantic”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu.

Citește și Mărturiile românilor prinşi în cutremurul devastator din Turcia. „A fost groaznic, a fost lung şi foarte puternic!”

Cutremur devastator resimțit în Turcia și Siria

Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.8, a lovit Turcia și Siria. Regiunile Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) au fost cele mai afectate, au anunțat autoritățile. La câteva ore distanță, a venit un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter.

Conform ultimului bilanț al autorităților, după cutremurul devastator de luni dimineață, sunt 1.300 de morți și peste 5.000 de răniți.

Citește și Un nou cutremur violent,cu magnitudinea 7,7 grade pe scara Richter, a avut loc în Turcia. Un seism puternic a fost raportat şi în Siria

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Potrivit presei siriene, un număr uriaș de clădiri s-a prăbușit în provincia Alep. „Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Printre cei afectaţi se numără şi câţiva români. Andreea Fraisn, o româncă stabilită în Gazientep, a dezvăluit momentele cumplite prin care a trecut, mai ales că are patru copii, dintre doi sunt încă bebeluşi.

„Sunt la 200 de km de Gaziantep şi aici nu sunt clădiri afectate, nu am auzit aşa ceva, dar a fost groaznic. A fost lung si foarte puternic, au fost două, unul după altul, am copii, au început să plângă. Am simţit 66 de replici după cutremur! După ce s-a trrminat cutremurul am coborât afară pentru ca ne era foarte frică. După aproximativ două ore am intrat în casă pentur că era foarte frig şi copiii sunt mici, le era frig şi au început să plangă”, a spus Andreea Frasin pentru România TV.