Ce poate ascunde o durere de spate obişnuită. Mare atenţie! Iată când ar trebui să mergi urgent la medic

Cu toţii am trecut, cel puţin o dată în viaţă, prin experienţa durerilor de spate. Aproximativ 80% din populaţia lumii are la un moment dat dureri lombare. Cauzele cele mai frecvente sunt de origine musculară. Desigur, există şi situaţii ce implică coloana vertebrală în mod direct.

18 nov. 2021, 11:59
Ce poate ascunde o durere de spate obişnuită. Mare atenţie! Iată când ar trebui să mergi urgent la medic

Ce poate ascunde o durere de spate obişnuită

Aproximativ 80% din populaţia lumii are la un moment dat dureri lombare. Cauzele cele mai frecvente sunt de origine musculară. Desigur, există şi situaţii ce implică coloana vertebrală în mod direct.

Ce poate ascunde o durere de spate?

Spondiloza vertebrală

Se referă la modificările produse la nivelul vertebrelor şi discurilor intervertebrale odată cu înaintarea în vârstă. Discurile intervertebrale funcţionază ca un tampon şi au un rol deosebit în absorbția șocurilor de la nivel vertebral. Pe măsură ce acel disc îmbătrâneşte, şocurile sunt trimise către vertebre şi aşa apar modificări ale vertebrelor, conform Sanador.

Simptomele cele mai frecvente în cazul spondilozei cervicale sunt durerile de cap. De asemenea, ea poate fi generată de mecanisme diverse – compresii radiculare, degenerări ale discurilor intervertebrale, ale articulațiilor sau ale ligamentelor. Mai mult, puteţi simţi amorţeli la nivelul mâinilor sau vertij.

Tulburări de statică vertebrală

Reprezintă o accentuare sau o diminuare a curburilor fiziologice vertebrale, cum ar fi cifoza sau scolioza. Vin de la poziţiile necorepunzătoare prelungite.

Osteoporoza

De regulă, e o afecţiune silenţioasă, însă pot apărea frecvent complicaţii, de tipul fracturi sau tasări vertebrale şi pot apărea şi modificări de statică vertebrală şi durere.

Durerea poate fi localizază la nivelul coloanei toracale sau lombare, este de intensitate variabilă și uneori poate iradia (anterior, la nivelul abdomenului).

Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o afecțiune articulara autoimună, asociată cu durerea de spate de tip inflamator (predominant dimineața la trezire), artrită, entezită (inflamația tendoanelor), dar și manifestări extraarticulare.

Simptomele cele mai întâlnite sunt durerea cronică (de spate, lombo-sacral) și anchiloza. Frecvent, pacienții asociază și fatigabilitate (oboseală) moderat-severă, febră și scădere ponderală (în perioada de activitate a bolii).

Citeşte şi Avertismentul transmis de specialiștii din Sănătate: Pregătiți-vă de boostere antiCOVID în fiecare iarnă!

Citeşte şi Efectele pe termen lung ale infectării cu COVID-19. Zece la sută dintre persoanele infectate au probleme cu mirosul