Ce poate face Guvernul ca să stingă protestele

Analistul Bogdan Teodorescu crede că protestele s-ar putea prelungi pe un termen indefinit câtă vreme acestea se autoalimentează din nemulţumirea populară, dar şi din reflectarea amplă în presă. În plus, puterea este cu mâinile legate pentru că, în afară de anticipate şi demisia lui Băsescu, nu există un set clar de revendicări care să fie negociate punctual cu lideri ai opoziţiei din stradă.

19 ian. 2012, 18:17
Ce poate face Guvernul ca să stingă protestele

Analistul politic Bogdan Teodorescu crede că este greu de prevăzut deznodământul protestelor.

Protestele se autoalimentează dintr-o frustrare populară, dar şi din prezenţa media şi a implicării politicului care presează pentru alegeri anticipate şi a obţinut deja convocarea unei sesiuni extraordinare„, a declarat Teodorescu pentru RTV.NET.

Tot sub semnul întrebării se află şi capacitatea puterii de a determina sfârşitul manifestaţiilor în urma unor concesii făcute nemulţumirilor populare.

Adrian Păunescu spunea că atunci când sufli într-un foc, poţi să-l stingi sau poţi să-l înteţeşti. Puterea încearcă timid să sufle în foc, dar mi-e neclar rezultatul. Dacă domnul Baconschi mai scrie ceva pe blog, s-ar putea ca rezultatul să fie contrar celui dorit”, estimează politologul.

În problema majoră a puterii este că nu are cu cine şi nici ce negocia, atâta vreme cât singurul punct comun al protestatarilor este dorinţa de alegeri anticipate şi demisia preşedintelui, singurele concesii care nu pot fi făcute, spune Teodorescu.

Piaţa nu are o agendă proprie, nu are un lider şi nu are un program. Nu ai cu cine negocia şi nu ai ce negocia pentru că nemulţumirile sunt foarte diverse, de la pensiile mici sau situaţia sănătăţii la Roşia Montană„, comentează Teodorescu.

Tocmai în acest lucru constă diferenţa dintre Piaţa Universităţii de acum şi cea din 1990.

Atunci erau dizidenţi anticomunişti şi opozanţi ai lui Ion Iliescu care au fost acceptaţi de piaţă, iar aceasta şi-a generat şi proprii lideri, precum Marian Munteanu şi Emil Constantinescu. Acum nu ştiu dacă piaţa mai acceptă vreun lider pentru că toţi cei care au încercat să se ducă acolo şi să-şi asume acest rol au fost huiduiţi„, spune Bogdan Teodorescu.

Există totuşi şi un rezultat cert al manifestaţiilor. Poziţia vehementă a protestatarilor împotriva preşedintelui Băsescu îi ia acestuia capacitatea de a legitima prin persoana sa, după alegerile din acest an, un guvern PDL, chiar împotriva rezultatului alegerilor.

Aceasta este marea noutate a momentului şi reala criză a puterii, că domnul Băsescu nu va mai putea să o păstreze în Guvern pe doamna Udrea”, a conchis analistul.