Ce poţi face iarna când nu ai lanţuri şi maşina rămâne împotmolită în zăpadă

Meteorologii au anunţat că în curând vremea se va răci şi va ninge. Prin urmare, şoferii trebuie să-şi doteze corespunzător maşinile înainte să plece la drum.

24 nov. 2015, 14:51
Ce poţi face iarna când nu ai lanţuri şi maşina rămâne împotmolită în zăpadă

Înainte de a porni la drum, e bine ca şoferii să verifice dacă maşinile lor sunt echipate cum trebuie pentru iarnă, scrie adevarul.ro. Şi să nu uite de lanţurile antiderapante în caz că ar putea rămâne împotmoliţi. Iar dacă uită, mai jos sunt două ponturi de la şoferi rămaşi împotmoliţi care s-au dovedit foarte inventivi. Un conducător auto şi-a folosit unul dintre covoraşele de cauciuc din maşină ca să-şi scoată maşina din locul unde rămăsese împotmolită, iar altul a folosit ce a găsit în portbagaj: o scândură pe care a legat-o de o roată, aşa cum se poate vedea în video-ul de mai jos.

Citeşte şi COD RUTIER 2015: Amenzi usturătoare pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă

„Ştiai că atunci când rămâi împotmolit în zăpadă sau noroi poţi folosi covoraşul de cauciuc din maşină pentru o tracţiune mai bună?”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a blogului autoeconom.ro. „Iar ideea cu covoraşul a şi fost pusă în aplicare şi funcţionează”, afirmă Tudor Cioltea, unul dintre co-fondatorii platformei autoeconom.ro. Potrivit acestuia, ar fi bine ca pentru astfel de situatii şoferii să aibă un abonament la o firmă de asistenţă rutieră în caz că nu se mai poate face nimic şi nu aveţi prieteni prin apropiere.

În schimb, poliţia clujeană le recomandă conducătorilor auto să ţină când de câteva sfaturi utile înainte să pornească la drum:

-să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.)

-să se intereseze legat de vreme şi de cum este traseul pe care urmează să-l parcurgă

-pe timpul călătoriei cu maşina, le recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic

-dacă rămâneţi în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale

Citeşte şi NINSORI în România. La Vârful Omu, STRATUL de ZĂPADĂ depăşeşte 20 de centimetri

-când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers

-În condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare

-recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru uşurarea intervenţiei personalului specializat.