Ce pregătesc operatorii telecom pentru a atrage mai mulţi clienţi în 2012

Numărul abonaţilor la internetul fix va creşte anul acesta cu 10 - 20%, păstrând trendul ultimilor ani, iar operatorii vor creşte vitezele de conectare la internet, a declarat, pentru RTV.NET, Dinu Malacopol, CEO la Digital Cable Systems, unul dintre principalii operatori de comunicaţii fixe din România.

02 feb. 2012, 12:34
Ce pregătesc operatorii telecom pentru a atrage mai mulţi clienţi în 2012

Rata de penetrare pentru serviciile de internet fix se situează în acest moment la 40 – 50% (cinci din zece locuinţe sunt conectate la internet) în mediul urban şi de 10-20% (două din zece locuinţe sunt conectate la internet) în mediul rural.

Potrivit  lui Malacopol, preţul la internet se va păstra similar cu ce avem în momentul de faţă, iar pentru a atrage noi clienţi, operatorii vor creşte vitezele de conectare la internet, vor extinde serviciile de televiziune digitală şi vor lansa pachete 3play(trei servicii).

Criza financiară scade ritmul de achiziţie

Dinu Malacopol este de părere că şi anul acesta vor mai avea loc fuziuni şi achiziţii pe piaţa românească de telecom.

Criza financiară va scădea şi anul acesta ritmul de achiziţie a noilor servicii, iar cele mai afectate  sunt serviciile premium.

Potrivit lui Malacopol, operatorii telecom se vor axa pe dezvoltarea de conţinut exclusiv, fie video sau online, ca sursă de creştere viitoare a afacerilor.

Potrivit ultimului raport al ANCOM, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,13 milioane, înregistrând o creştere de 4,4% pe parcursul semestrului I al anului 2011, dublu faţă de rata de creştere înregistrată în semestrul precedent. Cele mai importante creşteri au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+7%, până la 0,94 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (+7%, până la 1,70 milioane conexiuni). În acelaşi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au înregistrat o scădere de 5%, până la 0,4 milioane.

De asemenea, este important de menţionat că din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, 2,75 milioane de conexiuni (88%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizează fibra optică până la locaţia utilizatorului final sau până la un anumit punct în apropierea locaţiei utilizatorului final, în continuare conexiunea fiind realizată prin intermediul altor tehnologii (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, xDSL), acest lucru făcând posibilă oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet. Celelalte 12 procente sunt conexiuni care utilizează suporturile din cablu coaxial/fire metalice torsadate/cablu UTP/FTP/radio sau alte mijloace.