Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Majoritatea tratamentelor dentare au ca scop conservarea dinților naturali. Restaurarea dentară include metodele de tratament care fac posibilă salvarea și conservarea unui dinte.
Alina Costache
25 ian. 2023, 09:31
Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Dacă structura unui dinte este afectată, medicul stomatolog va propune, de obicei, înlocuirea doar a părții deteriorate, cu excepția cazurilor în care este necesară extracția dentară. Iată mai jos care sunt  procedurile de restaurare dentară și care sunt avantajele folosirii acestora.

Ce este restaurarea dentară

Restaurarea dentară cuprinde totalitatea procedurilor din stomatologie care au ca scop tratarea țesuturilor dentare afectate de diverse probleme, precum cele de la nivelul smalțului, cariile și fracturile. Tehnicile de ultimă generație permit ca, în prezent, îngrijirea dentară să fie mai puțin invazivă ca în trecut. Printre materialele folosite pentru tratarea problemelor de la nivelul smalțului și dentinei se numără încrustarea inlay/ onlay-ul și obturațiile cu diverse compozite și cimenturi ionomeri de sticlă. Medicul dentist este acela care poate să determine ce materiale și ce proceduri va folosi pentru o anumită problemă care a afectat țesuturile dentare.

Printre cauzele distrugerii țesuturilor dentare se numără:

  • cariile
  • fracturile
  • fisurile
  • eroziunea dentară
  • resorbția externă
  • anomalii structurale.

În toate aceste cazuri, există posibilitatea pierderii dintelui dacă nu se intervine rapid pentru conservarea sa.

Care sunt procedurile de restaurare dentară

Printre cele mai frecvente proceduri de restaurare dentară se numără obturația dentară (plomba), coroana, puntea,  încrustațiile inlay/ onlay, implantul și protezele.

Obturația dentară

Această procedură face posibilă repararea unui dinte care este cariat, crăpat ori fracturat. Este o procedură relativ simplă, care se face de obicei într-o singură ședință. Medicul va efectua, după ce va anestezia sau nu zona afectată, o curățare a dintelui, după care va umple cavitatea cu un compozit. Procedura va fi finalizată prin modelarea și lustruirea plombei, pentru a-i reda dintelui forma și funcția inițială.

Încrustațiile inlay/ onlay

Dacă dintele este prea afectat pentru a fi tratat cu o obturație simplă, dar cavitatea nu este suficient de mare pentru a fi acoperită de o coroană, există procedurile de restaurare inlay/ onlay. În acest caz, obturația este realizată într-un laborator dentar, după ce medicul dentist a făcut un mulaj al dintelui afectat, care a fost, în prealabil, curățat. Procedura are loc, de obicei, pe parcursul a două ședințe.

Coroana dentară

Coroana dentară este folosită pentru restararea unui dinte care a fost atât de afectat încât nu poate fi tratat cu procedurile descrise mai sus, dar a cărui rădăcină poate fi conservată. Fabricate din ceramică ori zirconiu, coroanele au aspectul dinților naturali. Coroanele protejează restul de dinte, prevenind fracturarea acestuia.

Puntea dentară

O punte este un dispozitiv protetic care înlocuiește un dinte lipsă. Format dintr-un dinte artificial atașat la una sau două coroane, pe o parte sau ambele, dispozitivul creează o punte peste golul apărut în urma pierderii unui dinte.

Proteza dentară

Protezele dentare au evoluat foarte mult din punct de vedere estetic și al confortului. În prezent, există proteze parțiale, prin care se înlocuiesc mai mulți dinți lipsă, și complete, care permit înlocuirea danturii de pe întreaga arcadă.

Implantul dentar

Acesta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, în cazul în care rădăcinile lor nu au mai putut fi salvate. Implantul este format dintr-un șurub, respectiv o rădăcină artificială, care este inserată, sub anestezie, în osul maxilarului. Șurubul este realizat din titan, un material care nu provoacă nicio reacție alergică și care, de obicei, se integrează fără probleme în osul maxilarului. După osteointegrare, medicul stomatolog înșurubează pe rădăcina artificială un bont, pe care apoi va plasa o coroană dentară. Un implant dentar premium are o durată de viață aproape totală, dar coroana ar putea necesita să fie schimbată la aproximativ 15 ani. Implantul dentar are aspectul și funcționează ca un dinte natural.

Care sunt avantajele restaurării dentare

Printre numeroasele beneficii ale restaurării dentare se numără faptul că funcția masticatorie a pacientului nu este afectată, ceea ce îi permite să se alimenteze corespunzător și, implicit, să aibă o stare bună a sănătății generale.

De asemenea, restaurarea dentară oferă avantaje estetice, pentru că este conservat dintele natural, fapt care poate contribui la creșterea încrederii în sine a pacientului.

Din punct de vedere structural și funcțional, se recomandă, atunci când este posibil, conservarea dinților naturali, de aceea restaurarea dentară prezintă numeroase beneficii pentru pacient. Pentru a preveni problemele dentare, este indicat să faci un control stomatologic cel puțin o dată pe an.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin