Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Majoritatea tratamentelor dentare au ca scop conservarea dinților naturali. Restaurarea dentară include metodele de tratament care fac posibilă salvarea și conservarea unui dinte.
Alina Costache
25 ian. 2023, 09:31
Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Dacă structura unui dinte este afectată, medicul stomatolog va propune, de obicei, înlocuirea doar a părții deteriorate, cu excepția cazurilor în care este necesară extracția dentară. Iată mai jos care sunt  procedurile de restaurare dentară și care sunt avantajele folosirii acestora.

Ce este restaurarea dentară

Restaurarea dentară cuprinde totalitatea procedurilor din stomatologie care au ca scop tratarea țesuturilor dentare afectate de diverse probleme, precum cele de la nivelul smalțului, cariile și fracturile. Tehnicile de ultimă generație permit ca, în prezent, îngrijirea dentară să fie mai puțin invazivă ca în trecut. Printre materialele folosite pentru tratarea problemelor de la nivelul smalțului și dentinei se numără încrustarea inlay/ onlay-ul și obturațiile cu diverse compozite și cimenturi ionomeri de sticlă. Medicul dentist este acela care poate să determine ce materiale și ce proceduri va folosi pentru o anumită problemă care a afectat țesuturile dentare.

Printre cauzele distrugerii țesuturilor dentare se numără:

  • cariile
  • fracturile
  • fisurile
  • eroziunea dentară
  • resorbția externă
  • anomalii structurale.

În toate aceste cazuri, există posibilitatea pierderii dintelui dacă nu se intervine rapid pentru conservarea sa.

Care sunt procedurile de restaurare dentară

Printre cele mai frecvente proceduri de restaurare dentară se numără obturația dentară (plomba), coroana, puntea,  încrustațiile inlay/ onlay, implantul și protezele.

Obturația dentară

Această procedură face posibilă repararea unui dinte care este cariat, crăpat ori fracturat. Este o procedură relativ simplă, care se face de obicei într-o singură ședință. Medicul va efectua, după ce va anestezia sau nu zona afectată, o curățare a dintelui, după care va umple cavitatea cu un compozit. Procedura va fi finalizată prin modelarea și lustruirea plombei, pentru a-i reda dintelui forma și funcția inițială.

Încrustațiile inlay/ onlay

Dacă dintele este prea afectat pentru a fi tratat cu o obturație simplă, dar cavitatea nu este suficient de mare pentru a fi acoperită de o coroană, există procedurile de restaurare inlay/ onlay. În acest caz, obturația este realizată într-un laborator dentar, după ce medicul dentist a făcut un mulaj al dintelui afectat, care a fost, în prealabil, curățat. Procedura are loc, de obicei, pe parcursul a două ședințe.

Coroana dentară

Coroana dentară este folosită pentru restararea unui dinte care a fost atât de afectat încât nu poate fi tratat cu procedurile descrise mai sus, dar a cărui rădăcină poate fi conservată. Fabricate din ceramică ori zirconiu, coroanele au aspectul dinților naturali. Coroanele protejează restul de dinte, prevenind fracturarea acestuia.

Puntea dentară

O punte este un dispozitiv protetic care înlocuiește un dinte lipsă. Format dintr-un dinte artificial atașat la una sau două coroane, pe o parte sau ambele, dispozitivul creează o punte peste golul apărut în urma pierderii unui dinte.

Proteza dentară

Protezele dentare au evoluat foarte mult din punct de vedere estetic și al confortului. În prezent, există proteze parțiale, prin care se înlocuiesc mai mulți dinți lipsă, și complete, care permit înlocuirea danturii de pe întreaga arcadă.

Implantul dentar

Acesta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, în cazul în care rădăcinile lor nu au mai putut fi salvate. Implantul este format dintr-un șurub, respectiv o rădăcină artificială, care este inserată, sub anestezie, în osul maxilarului. Șurubul este realizat din titan, un material care nu provoacă nicio reacție alergică și care, de obicei, se integrează fără probleme în osul maxilarului. După osteointegrare, medicul stomatolog înșurubează pe rădăcina artificială un bont, pe care apoi va plasa o coroană dentară. Un implant dentar premium are o durată de viață aproape totală, dar coroana ar putea necesita să fie schimbată la aproximativ 15 ani. Implantul dentar are aspectul și funcționează ca un dinte natural.

Care sunt avantajele restaurării dentare

Printre numeroasele beneficii ale restaurării dentare se numără faptul că funcția masticatorie a pacientului nu este afectată, ceea ce îi permite să se alimenteze corespunzător și, implicit, să aibă o stare bună a sănătății generale.

De asemenea, restaurarea dentară oferă avantaje estetice, pentru că este conservat dintele natural, fapt care poate contribui la creșterea încrederii în sine a pacientului.

Din punct de vedere structural și funcțional, se recomandă, atunci când este posibil, conservarea dinților naturali, de aceea restaurarea dentară prezintă numeroase beneficii pentru pacient. Pentru a preveni problemele dentare, este indicat să faci un control stomatologic cel puțin o dată pe an.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea