Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Majoritatea tratamentelor dentare au ca scop conservarea dinților naturali. Restaurarea dentară include metodele de tratament care fac posibilă salvarea și conservarea unui dinte.

25 ian. 2023, 09:31
Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Dacă structura unui dinte este afectată, medicul stomatolog va propune, de obicei, înlocuirea doar a părții deteriorate, cu excepția cazurilor în care este necesară extracția dentară. Iată mai jos care sunt  procedurile de restaurare dentară și care sunt avantajele folosirii acestora.

Ce este restaurarea dentară

Restaurarea dentară cuprinde totalitatea procedurilor din stomatologie care au ca scop tratarea țesuturilor dentare afectate de diverse probleme, precum cele de la nivelul smalțului, cariile și fracturile. Tehnicile de ultimă generație permit ca, în prezent, îngrijirea dentară să fie mai puțin invazivă ca în trecut. Printre materialele folosite pentru tratarea problemelor de la nivelul smalțului și dentinei se numără încrustarea inlay/ onlay-ul și obturațiile cu diverse compozite și cimenturi ionomeri de sticlă. Medicul dentist este acela care poate să determine ce materiale și ce proceduri va folosi pentru o anumită problemă care a afectat țesuturile dentare.

Printre cauzele distrugerii țesuturilor dentare se numără:

  • cariile
  • fracturile
  • fisurile
  • eroziunea dentară
  • resorbția externă
  • anomalii structurale.

În toate aceste cazuri, există posibilitatea pierderii dintelui dacă nu se intervine rapid pentru conservarea sa.

Care sunt procedurile de restaurare dentară

Printre cele mai frecvente proceduri de restaurare dentară se numără obturația dentară (plomba), coroana, puntea,  încrustațiile inlay/ onlay, implantul și protezele.

Obturația dentară

Această procedură face posibilă repararea unui dinte care este cariat, crăpat ori fracturat. Este o procedură relativ simplă, care se face de obicei într-o singură ședință. Medicul va efectua, după ce va anestezia sau nu zona afectată, o curățare a dintelui, după care va umple cavitatea cu un compozit. Procedura va fi finalizată prin modelarea și lustruirea plombei, pentru a-i reda dintelui forma și funcția inițială.

Încrustațiile inlay/ onlay

Dacă dintele este prea afectat pentru a fi tratat cu o obturație simplă, dar cavitatea nu este suficient de mare pentru a fi acoperită de o coroană, există procedurile de restaurare inlay/ onlay. În acest caz, obturația este realizată într-un laborator dentar, după ce medicul dentist a făcut un mulaj al dintelui afectat, care a fost, în prealabil, curățat. Procedura are loc, de obicei, pe parcursul a două ședințe.

Coroana dentară

Coroana dentară este folosită pentru restararea unui dinte care a fost atât de afectat încât nu poate fi tratat cu procedurile descrise mai sus, dar a cărui rădăcină poate fi conservată. Fabricate din ceramică ori zirconiu, coroanele au aspectul dinților naturali. Coroanele protejează restul de dinte, prevenind fracturarea acestuia.

Puntea dentară

O punte este un dispozitiv protetic care înlocuiește un dinte lipsă. Format dintr-un dinte artificial atașat la una sau două coroane, pe o parte sau ambele, dispozitivul creează o punte peste golul apărut în urma pierderii unui dinte.

Proteza dentară

Protezele dentare au evoluat foarte mult din punct de vedere estetic și al confortului. În prezent, există proteze parțiale, prin care se înlocuiesc mai mulți dinți lipsă, și complete, care permit înlocuirea danturii de pe întreaga arcadă.

Implantul dentar

Acesta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, în cazul în care rădăcinile lor nu au mai putut fi salvate. Implantul este format dintr-un șurub, respectiv o rădăcină artificială, care este inserată, sub anestezie, în osul maxilarului. Șurubul este realizat din titan, un material care nu provoacă nicio reacție alergică și care, de obicei, se integrează fără probleme în osul maxilarului. După osteointegrare, medicul stomatolog înșurubează pe rădăcina artificială un bont, pe care apoi va plasa o coroană dentară. Un implant dentar premium are o durată de viață aproape totală, dar coroana ar putea necesita să fie schimbată la aproximativ 15 ani. Implantul dentar are aspectul și funcționează ca un dinte natural.

Care sunt avantajele restaurării dentare

Printre numeroasele beneficii ale restaurării dentare se numără faptul că funcția masticatorie a pacientului nu este afectată, ceea ce îi permite să se alimenteze corespunzător și, implicit, să aibă o stare bună a sănătății generale.

De asemenea, restaurarea dentară oferă avantaje estetice, pentru că este conservat dintele natural, fapt care poate contribui la creșterea încrederii în sine a pacientului.

Din punct de vedere structural și funcțional, se recomandă, atunci când este posibil, conservarea dinților naturali, de aceea restaurarea dentară prezintă numeroase beneficii pentru pacient. Pentru a preveni problemele dentare, este indicat să faci un control stomatologic cel puțin o dată pe an.