CE: România a făcut progrese, dar ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept VIDEO

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept. Purtătorul de cuvânt Mark Gray a precizat că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi. Parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, sunt câteva dintre solicitările CE.

30 ian. 2013, 09:44
CE: România a făcut progrese, dar ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept VIDEO

„Există anumite progrese în ultimele 6 luni, dar România trebuie să facă mai mult pentru a respecta independenţa justiţiei şi a condiţiilor din MCV”, a declarat Mark Gray, în cadrul conferinţei de presă. 

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu. 

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia susţine că deşi respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare.

România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen, a mai declarat Gray.

Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.

Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA să fie avizaţi de CSM, recomandă Comisia Europeană. „Fireşte că era de sperat ca până acum să fi avut un procuror general şi un şef DNA în funcţie”, a mai declarat Mark Gray.

El a amintit că, în ultimele şase luni, Comisia Europeană şi-a exprimat de mai multe ori temerile în legătură cu procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media.

Comisia Europeană va face un nou raport despre progresele României în Justiţie sub MCV până la sfârşitul anului şi va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile legate de reforma judiciară, de problemele de integritate precum şi de lupta împotriva corupţiei, a mai spus Gray.

El a precizat, de asemenea, că va fi menţinut dialogul cu autorităţile române, iar până la finalul anului Comisia va face un nou raport pe MCV.

Întrebat dacă Executivul UE nu are încredere în autorităţile române, având în vedere că nu le-a comunicat raportul înainte de publicare, Gray a răspuns: „În ceea ce priveşte accesul la acest raport, nu cred că trebuie să consideraţi că a fost o abordare neobişnuită. Recomandările specifice pentru fiecare ţară care sunt elaborate în cadrul semestrului european urmează tocmai această procedură”.

Acesta a arătat că şi în cazul raportului din iulie 2012 despre România şi Bulgaria s-a urmat aceeaşi procedură. „Singura diferenţă acum este faptul că informaţiile din raport nu s-au mai scurs în presă cu o săptămână înainte de adoptare”, a subliniat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a afirmat că este important să existe un schimb foarte clar între Bucureşti şi Bruxelles. „Am avut nenumărate întâlniri cu miniştrii cheie din România în ultimele luni şi cred că acest fapt demonstrează cel mai bine că avem încredere şi sperăm ca această încredere să continue”, a ţinut să precizeze acesta.

Pe de altă parte, el a menţionat că România se găseşte într-o situaţie „un pic aparte”, pentru că şi-a luat nişte angajamente în momentul aderării, la fel ca şi Bulgaria.

Gray a spus că există un mecanism special care se aplică celor două ţări, pentru că cele două Guverne şi-au luat nişte angajamente în momentul aderării. Ea a spus Executivul UE va coopera în continuare cu autorităţile din cele două ţări pentru a se asigura că angajamentele sunt respectate.

În ceea ce priveşte încrederea reciprocă şi relaţiile cu autorităţile române, există un sentiment de încredere şi faptul că domnul prim-ministrul Ponta se întâlneşte cu preşedintele Barosso luni e un exemplu bun al dialogului constant pe care l-am purtat cu autorităţile române”, a menţionat Gray.

El a exprimat, de asemenea, încrederea că autorităţile române vor profita de această ocazie, de noile alegeri care au avut loc şi de noul Parlament, pentru a respecta aceste angajamente.

„E important să transmitem mesajul că, atât în legătură cu acordul obţinut între prim-ministrul Ponta şi domnul Barosso în iulie, vara trecută, totul e foarte clar şi există un acord intern între preşedintele Băsescu şi prim-ministrul Ponta care, sperăm noi, va spori sentimentul de stabilitate în sistemul politic din România”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

EurActiv: Raport CE favorabil României, după un 2012 extrem de dificil pentru relaţiile cu UE

Premierul Ponta consideră că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă „Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”.