Ce propune un deputat pentru ELEVII şi STUDENŢII care fac practică în timpul şcolii

Publicat: Marţi, 16 Aprilie 2013 13:44 // Actualizat: Marţi, 16 Aprilie 2013 16:02 // Sursa: RTV.net

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu a solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii modificarea legislaţiei privind programele de practică pentru elevi şi studenţi desfăşurate în companii private sau în instituţiile de stat, astfel încât acest sistem să fie adaptat la noile condiţii şi cerinţe de pe piaţa muncii.

Aceasta consideră că în legislaţia muncii ar trebui introdusă categoria de ''angajat elev sau student'', pentru care să existe condiţii speciale de impozitare, care să stimuleze angajatorii să înceapă o formă de colaborare cu elevii şi studenţii încă din perioada studiilor, potrivit Agerpres.

"Dacă ne dorim ca tinerii să aibă experienţă în momentul în care finalizează şcoala trebuie să definim în legislaţie categoria de "angajat elev sau student", astfel încât să le putem asigura un cadru fiscal preferenţial. De pildă, am putea excepta angajatul-şcolar de la restricţia salariului minim sau am putea scuti integral această categorie de la plata impozitului pe salariu. Sunt formule care nu presupun cheltuieli de la bugetul de stat, dar care pot oferi firmelor un stimulent important pentru a angaja elevi şi studenţi", a motivat Cătălina Ştefănescu.

Potrivit acesteia, legislaţia ar trebui să permită elevilor să facă activitate practică şi la alte unităţi care nu au un parteneriat cu instituţia de învăţământ.

"Legislaţia actuală îngrădeşte foarte mult posibilităţile elevilor şi studenţilor de a căpăta experienţă încă din timpul studiilor. Posibilităţile lor de a face practică se restrâng doar la angajatorii care au un parteneriat cu unitatea lor de învăţământ. Am cerut date ca să văd cât de eficiente sunt aceste programe de practică. Dar îmi pun întrebarea de ce trebuie să impunem o astfel de limită? În condiţiile în care elevul sau studentul lucrează într-un domeniu corespunzător programei sale şcolare, cred că unitatea de învăţământ ar trebui să-i recunoască activitatea practică, indiferent de angajator", a susţinut Cătălina Ştefănescu.

Deputatul PSD a mai precizat că a solicitat deja mai multe informaţii din partea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii pentru a-şi fundamenta o viitoare iniţiativă legislativă care să prevadă un pachet de facilităţi pentru angajaţii elevi sau studenţi.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 apr 13:04
...allerR14"> “13 firme cu capital german din judeţul Braşov participă la acest proiect şi oferă în total 105 locuri de practică pentru elevii de liceu. Iniţiativa Clubului Economic German se adresează elevilor din clasa a XI-a, care vor avea ocazia să înveţe cum să întocmească...
16 apr 14:01
...programele de practică pentru elevi şi studenţi desfăşurate în companii private sau în instituţiile de stat, astfel Citește mai departe…. Citeste toata stirea Ce propune un deputat pentru ELEVII şi STUDENŢII care fac practică în timpul şcolii la ...
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H