Ce restricții ar putea dispărea de la 1 iunie. Florin Cîțu: „Vom avea măsuri de relaxare la care visam de atâta timp”

Florin Cîțu a declarat la TVR1 că varianta ca până la 1 iunie să fie vaccinate 5 milioane de români este una realistă.

26 apr. 2021, 20:28
Ce restricții ar putea dispărea de la 1 iunie. Florin Cîțu: „Vom avea măsuri de relaxare la care visam de atâta timp”

Florin Cîțu a declarat la TVR1 că varianta ca până la 1 iunie să fie vaccinate 5 milioane de români este una realistă.

În momentul de față, România a depășit pragul de 3 milioane de persoane vaccinate. Florin Cîțu a explicat câte vaccinări trebuie să avem zilnic ca să ajungem la 5 milioane de oameni vaccinați la 1 iunie.

„-Noi am comandat dozele, ne-am asigurat că le avem. Apoi, am creat capacitatea. Putem vaccina 120.000 de persoane pe zi. Azi am vaccinat 80.000. Oamenii trebuie să primească informația de la noi. Deja a scăzut numărul persoanelor care sunt pe listele de așteptare. Am avut exemplul Timișoarei, unde a fost maraton de vaccinare pentru 3 zile. Oamenii s-au vaccinat non-stop. Aș vrea să facem în fiecare weekend acest maraton. Și în companii vom face centre de vaccinare, dacă vor companiile. S-a făcut un centru de vaccinare într-un restaurant”, a spus Cîțu.

„Uitați-vă la rata de inciența pe București. am impus restricții mai severe care au dat rezultate. Eu m-aș uita de acum la soluții, la partea optimistă. Suntem în grafic. suntem chiar mai bine. Ținta noastră e să avem 10 milioane de persoane vaccinate la final de septembrie. Asta pentru că nu aveam dozele. Dar acum avem și putem schimba puțin datele. Suntem înaintea graficului”.

La ce măsuri de restricție se renunță de la 1 iunie?

„După 1 iunie vom avea măsuri de relaxare. Putem discuta despre evenimente unde oamenii sunt relaxați, putem discuta de restaurante care să nu mai fie legate de rata de incidență. Putem discuta multe lucruri la 1 iunie la care visam de atâta timp”.

Când avem 70-80% de persoane vaccinate putem renunța la masca de protecție, a mai spus premierul.

În ce condiții se redeschid școlile în țară?

Având în vedere că școlile urmează să se redeschidă de săptămâna viitoare, Cîțu a fost întrebat dacă școlile sunt puse la punct cu testele de depistare a infecției de coronavirus pentru elevi. „Există acele teste pe care le avem de la DSP-uri pentru Ministerul Educației. În acest moment redeschidem școlile în scenariile pe care le știm. În privința testelor, Ministerul Educației și Sănătății vor discuta despre acest aspect și vor găsi o soluție. Am încredere că vor rezolva acest lucru. Școlile nu au fost închise, au fost în vacanță. Nu s-a schimbat nimic”.

Florin Cîțu, despre restricțiile de Paște

„Trebuie să fim atenți să informăm pe toată lumea mai repede. Pentu noaptea sărbătoririi Paștelui lucrurile sunt simple. Trebuie purtată masca, trebuie respectată distanțarea socială și totul va fi bine”.