Ce s-a întâmplat cu averea celui mai bogat român din 2021. Acțiunile companiei UiPath, a lui Daniel Dineș, s-au prăbușit

Averea celui mai bogat român din 2021 a scăzut puternic, în ultimii doi ani de zile. Pe fondul crizei, acțiunile UiPath, companie creată și condusă de către Daniel Dineș, a ajuns într-un punct dificil al existenței.

11 feb. 2023, 19:36
Ce s-a întâmplat cu averea celui mai bogat român din 2021. Acțiunile companiei UiPath, a lui Daniel Dineș, s-au prăbușit

Daniel Dineș este considerat al treilea cel mai bogat român, potrivit analizei Forbes, realizată la finalul anului 2022. În ultimul „clasament” realizat de sursa citată, fondatorul companiei UiPath avea o avere estimată la 8 miliarde de lei (peste 1,6 miliarde de euro), iar în 2021 era considerat cel mai bogat român, cu o avere evaluată la 22,2 miliarde de lei (peste 4,5 miliarde de euro).

Averea lui Daniel Dineș a oscilat în funcție de performanțele companiei pe care o deține, listată la bursa americană. În aprilie 2021 Daniel Dineș devenea primul român care suna clopoțelul bursei de la New York. În septembrie, deci cinci luni mai târziu, acțiunile companiei din IT erau pe minus 23%.

Astfel, după un an și zece luni de la listarea UiPath în stock market, o acțiune la compania fondată în București, cu sediul la New York, a ajuns 16,8 dolari. Practic, investitorii care au cumpărat „la vârf”, sunt „la -80%”. 

În 6 ianuarie, valoarea unei acțiuni ajunsese chiar 11,7 dolari. La listare, în data de 24 aprilie, o acțiune era vândută cu 74,8 dolari, iar maximul a fost atins pe 28 mai, 79,8 dolari. 

 

Daniel Dineș, un afacerist român cu multă îndrăzneală

 

Compania lui Daniel Dineș a fost înființată în anul 2005, în București. Antreprenorul român revenise în țara de origine țintit să intre în afaceri, după ce în perioada 2000-2005 a lucrat în SUA, cu un program clasic, de corporatist.

La un deceniu de la înființarea companiei, Daniel Dineș a mutat-o cu sediul central la New York.

„Cred că stabilirea sediului nostru în New York a fost una din cele mai bune decizii de business pe care le-am luat în expansiunea noastră globală – e mult mai bine decât dacă mergeam în Silicon Valley.

(…) Este scump, dar în același timp, aici ești la câțiva pași de cei mai mari clienți și cei mai mari investitori din lume. Manhattan este unic. Nu există nimic comparabil în ceea ce privește accesul la cele mai bune lucruri pe care lumea le are de oferit”, declara românul în 2021, într-un interviu pentru CNBC.

 

Tehnologia dezvoltată de UiPath, de mare perspectivă

 

UiPath este o companie de IT care are în centru inteligența artificială (AI) și utilizarea roboților, în dezvoltarea de noi tehnologii. Cum domeniul inteligenței artificiale se află pe o puternică pantă ascendentă, scăderea acțiunilor UiPath ar putea fi doar o problemă temporară, respectiv o consecință a contextului economic global, marcat de o inflație explozivă și o piață bursieră care se confruntă cu pesimism din partea investitorilor.

UiPath are birouri în SUA (New York – sediul central, Seattle, Austin, Dallas, Denver, Reston, Miami), Canada (Toronto), România (Cluj-Napoca) și în alte state din Europa, Asia și Australia. În total, 46 de puncte de lucru, la nivel mondial.

Pe fondul scăderii cotației la bursa americană a UiPath, Daniel Dineș, locul 3 în topul celor mai bogați români (8 miliarde de lei avere), a fost devansat la finalul lui 2022 de către Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman), cu o avere de 13 miliarde de lei și de către Ion Țiriac, cu o avere estimată la 8,5 miliarde de lei.