Ce s-a întâmplat cu RADET după intrarea în insolvenţă a companiei. BILANŢ la jumătate de an de administrare specială

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a intrat în insolvenţă în urmă cu jumătate de an, iar de atunci compania şi-a diminuat atât pierderile din reţea cât şi numărul de avarii, conturile pentru investiţii au fost deblocate, iar structura organizatorică a fost refăcută. 

23 mart. 2017, 10:06
Ce s-a întâmplat cu RADET după intrarea în insolvenţă a companiei. BILANŢ la jumătate de an de administrare specială

Diminuarea pierderilor de energie termică şi a avariilor, refacerea structurii organizatorice pentru eficientizarea activităţii, studiul de fezabilitate pentru proiecte europene, investiţii pentru modernizarea unui număr de 17 centrale termice şi planificarea a peste 100 de lucrări la reţeaua de termoficare sunt o parte din rezultatele înregistrate de RADET, la şase luni de la intrarea în insolvenţă, informează compania într-un comunicat.

În primele două luni ale anului 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, RADET a înregistrat o scădere a pierderilor de energie termică cu 2,73 procente, de la 25,48% la 22,75%.

Asigurarea unui regim de funcţionare cu temperaturi constante ale agentului termic, în condiţii de temperaturi exterioare scăzute, a dus la scăderea numărului de avarii pe reţeaua termică primară şi la asigurarea unui serviciu de calitate pentru cetăţenii Municipiului Bucureşti. În sezonul de încălzire 2016 – 2017, numărul avariilor la reţeaua primară a scăzut cu 23 faţă de perioada similară a sezonului de încălzire 2015 – 2016, fapt reflectat şi de scăderea cu 35 de procente a numărului sesizărilor primite de la cetăţeni privind calitatea serviciului.

În urma analizei proceselor şi a procedurilor interne, regia a elaborat, în această perioadă, o nouă structură organizatorică pentru eficientizarea activităţii. A fost finalizată negocierea contractului colectiv de muncă cu sindicatul şi refacerea regulamentului de organizare şi funcţionare a instituţiei şi au fost implementate o serie de măsuri care au avut ca scop principal optimizarea costurilor şi a activităţii.

În această perioadă s-au realizat documentele strategice necesare dezvoltării proiectelor de infrastructură tehnică. Sunt în curs de finalizare studiul de fezabilitate, fiind deja terminată partea tehnică a acestuia, analiza cost – beneficiu, analiza de impact asupra mediului pentru proiecte de reabilitarea a aproximativ 500 de kilometri din reţeaua primară, anunţă RADET. 

În ceea ce priveşte situaţia investiţiilor, RADET îşi propune pentru anul 2017, cel mai amplu program de investiţii din ultimii 27 de ani. Deblocarea conturilor, efect imediat al stării de insolvenţă, a creat oportunitatea dezvoltării unui plan de investiţii, care are ca obiective principale modernizarea unui număr de 17 centrale termice, finalizarea dispeceratului SCADA pentru monitorizarea parametrilor sistemului de termoficare şi controlul acestora de la distanţă, în timp real, precum şi realizarea unui număr de peste 100 de lucrări la reţeaua de termoficare.

RADET Bucureşti se află, începând cu data de 5 octombrie, în insolvenţă, ceea ce implică un plan de reorganizare a instituţiei şi de soluţionare a problemelor întregului sistem de termoficare.

RADET Bucureşti administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţǎ. Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

RADET Bucureşti este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

Piperea: RADET va fuziona prin absorbţie cu ELCEN, iar acţiunile Ministerului Energiei vor fi transferate Primăriei Capitalei

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) va fuziona prin absorbție cu Electrocentrale București (ELCEN), iar acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al RADET. Detalii, aici.